SJEĆANJE NA FIJU BRIJU Festival koji je bio više od običnih rock koncerata

Prostor ispred pozornice smo prepustili nekim novim generacijama. Nadam se da će u budućnosti biti još više festivala i da će svi oni možda imati onu jaku pozitivnu energiju, kakvu je Fiju briju nosio sa sobom, kaže Goran Polak, urednik bloga Stražarni lopov

 

Prije točno 15 godina, dakle 29. prosinca 2004., u zagrebačkom je Domu sportova održan posljednji festival Fiju briju.  Premda je tada nazvan 'Povratak kralja bio je to ipak zadnji Fiju briju koji je nakon toga mjesto prepustio nekim drugim događajima.  Tim povodom, prisjetit ćemo se ovog pokreta koji je, osobito devedesetih godina, bio puno više od običnog rock koncerta. 

Fiju briju je od 1993. do 1998. redovito u božićno vrijeme punio Dom sportova, a i u Splitu su održana dva izdanja. Ratno i poratno vrijeme nisu novoj rock i alternativnoj generaciji mogli donijeti ono što je novi val imao desetljeće ranije, tako da su Fiju briju koncerti sa svojom ljetnom inačicom Zagreb gori bili nekima potvrda da su na dobrom putu, a nekima odskočna daska za predstojeće uspjehe. Gledajući svih sedam izdanja, najviše nastupa na Fiju briju broje Majke, Let 3 i Hladno pivo. Te bendove možemo i okarakterizirati kao najuspješnije Fiju briju bendove. Iza njih na ljestvici po broju nastupa možemo spomenuti Pips, chips & video clips, Kojote, Kud Idijote i legendarni Laufer. Laufer se 2004. posebno okupio za Fiju briju i unatoč tome što sam ostao pomalo razočaran njihovim nastupom, bio sam jako sretan što napokon mogu uživo čuti ovaj riječki bend.   

Tako je cijela priča koja je potekla iz kultnog kluba Jabuka dobila masovnu dvoransku verziju koja je tih godina bila jedina iskonska rock priredba mimo malih klubova. Treće izdanje koje je održano 1995. je ovjekovječeno na kompilacijskom live  albumu Fiju briju 3, objavljenom u ljeto 1996. za Croatia records. U glazbenom smislu - uz časne izuzetke poput elektronske, takozvane alternativne  i u to vrijeme  friško nastale hip hop scene - Fiju briju pokret se može promatrati kao jedina istinska kontra tadašnjem lakoglazbenom žutilu i sadržajima za zaglupljivanje serviranim iz većine medija pod kontrolom vlasti.  Dotično žutilo najviše se očitovalo kroz dance eru, jedan od najgorih glazbenih zločina i pošasti koja je za svog kratkotrajnog, ali iznimno štetnog postojanja, proizvela plodno tlo za kasniju ekspanziju turbofolka.

Svoja sjećanja na Fiju briju s potpisnikom ovih redaka podijelio je Goran Polak, urednik bloga Stražarni lopov.  Između brojnih materijala tamo se nalaze i arhivski tekstovi i snimke nekih Fiju briju nastupa.  Evocirajući uspomene na to vrijeme i prisjećajući se prvog Fiju briju koji je održan 29. prosinca 1993., Goran Polak kaže: "Bilo je to ono neko doba ni rata ni mira, kada su se puštale domoljubne i kada su se gotovo svi klinci okrenuli dance glazbi.  Rat je do tada već uništio kako našu mladost tako i rock scenu koju smo krajem osamdesetih počeli stvarati. Taj prvi Fiju briju je na neki način bio ponovno okupljanje svih nas preživjelih.  Kasnije su Fiju briju koncerti prerasli u nešto puno veće, ali ja pamtim taj prvi doslovno kao tulum u Domu sportova."  

Od svih festivalskih izdanja Polak najbolje pamti ono treće, već spomenuto iz 1995. i dodaje: "Na trećem Fiju briju je bilo toliko mladih ljudi da se taj koncert može okarakterizirati kao konačna pobjeda rocka nad dance muzikom."   

Početkom dvijetisućitih godina mnogi su se bendovi ugasili, dok su menadžeri koji su do tada rukovodili cijelom pričom okrenuli nekim drugim estradnim imenima. No, mnogi su festivali nastali po uzoru na Fiju briju - kao Brijačnica ili Pozitivan koncert koji je, zanimljivo ove godine nakon petnaestog izdanja najavio svoj kraj u obliku u kojem smo ga znali.       

Ovaj tekst ću zaključiti riječima Gorana Polaka: "Prostor ispred pozornice smo prepustili nekim novim generacijama. Ja bih dodao kako se nadam da će u budućnosti biti još više festivala i da će svi oni možda imati onu jaku pozitivnu energiju, kakvu je Fiju briju nosio sa sobom."

Piše: Marko Baković