MEDENA ZEMLJA Makedonski dokumentarac nominiran za Oscara u dvije kategorije

Dugometražni dokumentarni prvijenac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske osvojio je dvije nominacije za ovogodišnjeg Oscara - u kategoriji međunarodnog filma, kao predstavnik Sjeverne Makedonije, te u kategoriji dokumentarnog filma

 

Autori tog dobitnika zasad tridesetak međunarodnih filmskih nagrada snimali su tijekom tri godine skromnu medaricu s izoliranog makedonskog obronka koja se bavi pčelama. Taj opservacijski dokumentarac kroz priču o njezinom suočavanju s izazovima vremena u kojemu je najvažniji profit, progovara o sve lošijem odnosu suvremenog čovjeka prema prirodi.

Hrvatska premijera filma otvorila je prošlogodišnji Human Rights Film Festivalu, a sada igra u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. Dosad ga je nagradio Sundance Film Festival, Doc Aviv, DocsBarcelona, Cinema Eye Honors, Critic’s Choice Documentary Awards i New York Film Critics Circle Awards. Na popise deset najboljih filmova iz prošle godine uvrstili su ga kritičari New York Timesa i Varietyja.

Za prestižnu titulu najboljeg međunarodnog filma na Oscarima u konkurenciji su još poljski ‘Corpus Christi’ Jana Komase, o mladiću koji nakon što doživi duhovno prosvjetljenje na odsluženju kazne za ubojstvo u popravnom domu silno želi postati svećenik i francuski ‘Jadnici’ Ladja Lya, utemeljen na njegovom istoimenom kratkom filmu inspiriranom nemirima 2005. u pariškim predgrađima.

Tu su još južnokorejski humorni triler ‘Parazit’ Bonga Joona Hoa, ovogodišnji pobjednik festivala u Cannesu (hrvatska premijera na Vukovar Film Festivalu). To je prvi film iz te zemlje nominiran u toj kategoriji, a osvojio je i oskarovske nominacije u kategorijama najboljeg filma, režije, originalnog scenarija, scenografije, montaže.

Peti film u kategoriji međunarodnog filma je španjolski ‘Tuga i slava’ Pedra Almodovara, redateljevo autobiografsko djelo u kojem je Antonio Banderas, prema ocjeni kritičara ostvario ulogu karijere, a i nominiran je za Oscara za glavnu ulogu.

Uz ‘Medenu zemlju’ u kategoriji dokumentarnog filma nominirani su i američki film ‘American Factory’ Stevena Bognara i Julije Reichert, sirijsko-danski ‘The Cave’ Ferasa Fayyada i brazilski ‘The Edge of Democracy’ Petre Costa.

Tu je dokumentarac ‘For Sama’, Sirijke Waad al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa, autoričino ratno svjedočanstvo, koji je proglašen najboljim dokumentarcem u izboru Europske filmske akademije.

Među nominiranim dugometražnim animiranih filmovima su ‘Kako izdresirati zmaja: Skriveni svijet’, francuski ‘I lost my body’, španjolski ‘Klaus’, te američki ‘Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom’ i ‘Priča o igračkama 4’.

Nominirani kratkometražni animirani filmovi su ‘Dcera (Daughter)’, ‘Hair Love’, ‘Kitbull’, ‘Memorable’ i ‘Sister’.

Za Oscara za kratkometražni dokumentarni film konkuriraju južnokorejski ‘In the Absence’ Seung-jun Yia, britanski ‘Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)’ autorice Carol Dysinger, švedsko-američki ‘Life Overtakes Me’ Kristine Samuelson i Johna Haptasa te američki ‘St. Louis Superman’ Samija Khana i Smriti Mundhra i ‘Walk Run Cha-Cha’ Laure Nix.

U kategoriji originalne glazbe nominirani su filmovi ‘Joker’, ‘Male žene’, ‘Marriage Story’, ‘Motherless Brooklyn’, ‘1917’, ‘Tuga i slava’, ‘Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera’ i ‘Mi’.

Za najbolju originalnu pjesmu nominirani su ‘I’m Standing With You’ (Diane Warren, ‘Breakthrough’), ‘Into The Unknown’ (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez, ‘Frozen II’), ‘Stand Up’ (Joshuah Brian Campbell i Cynthia Erivo, ‘Harriet’), ‘(I’m Gonna) Love Me Again’ (Elton John, ‘Rocketman’)  i ‘I Can’t Let You Throw Yourself Away’ (Randy Newman, ‘Toy Story 4’).

Hina