CENTAR ZA KULTURU TREŠNJEVKA Međunarodni projekt 'Yes We Are In' koji potiče umjetničko stvaranje osoba s intelektualnim teškoćama

Posebnost predstave koja će nastati kao rezultat rada na projektu je što će se izvoditi paralelno u pet zemalja te će u svakoj zemlji publika ostale četiri zemlje gledati putem livestreama

 

Centar za kulturu Trešnjevka od 12. do 19. siječnja ugostio je 25 umjetnika s intelektualnim teškoćama iz Sjeverne Irske (University of Atypical, Belfast), Engleske (University of Woolverhampton), Finske (ACCAC, Tampere), Belgije (De Zeyp, Brussels) i Hrvatske (Centar za kulturu Trešnjevka, Zagreb), kako bi održali zajedničke probe za predstavu nastalu u skopu projekta 'Yes We Are In'.

Projekt je to koji potiče umjetničko stvaranje i tehnološko obrazovanje osoba s intelektualnim teškoćama. Posebnost predstave koja će nastati kao rezultat rada na projektu je što će se izvoditi paralelno u pet zemalja te će u svakoj zemlji publika ostale četiri zemlje gledati putem livestreama. Implementacija je to suvremenih tehnologija u kazališnu izvedbu, kakvu rijetko susrećemo i u profesionalnim kazalištima u svijetu.

Tjedan dana u Zagrebu ova međunarodna ekipa vježbala je komunikaciju putem livestreama te mogućnost igranja jedinstvene kazališne scene na pet različitih lokacija. Zahtjevan je to trogodišnji kazališni eksperiment financiran iz Erasmus plus sredstava, čija će finalna predstava biti izvedena u siječnju 2021. godine. Važnost projekta prepoznao je Grad Zagreb pa su prezentaciji projekta nazočile Marinka Bakula – Anđelić, pomoćnica pročelnice GU za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, i Suzica Bušljeta, viša stručna savjetnica pročelnice GU za kulturu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti