INTERVJU, TONI STAREŠINIĆ Koncert grupe Chui u zagrebačkom Boogaloou odvest će vas na mjesta koja niste mogli ni zamisliti

Grupa Chui krajem je prošle godine objavila novi album 'Iz kapetanovog dnevnika'. Njihova unikatna fuzija jaza i rocka opet se pokazala vrhunskom kombinacijom.  Alfa i omega benda Toni Starešinić govori nam o novom albumu i koncertu koji će ove subote upriličiti u zagrebačkom Boogaloou, no i o drugim projektima i planovima za ovu godinu.

 

Koliko dugo je trajao sam proces nastajanja albuma 'Iz kapetanovog dnevnika'?

- Snimanje albuma se rastegnulo na dvije godine, taman smo ga počeli snimati kad smo objavili album 'Chui ovu glazbu', koji smo snimili u suradnji s jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Nismo dakleimali presing da moramo brzo raditi na novom albumu, a s druge strane sam privodio kraju novi Mangroove album, Josipa Lisac i Edo Maajka s kojima sviram, također su tada odlučili snimati svoje nove albume, a realizirao sam i suradnju s blues usnoharmonikašem Tomislavom Golubanom.

Kako si u konačnici zadovoljan cijelim albumom?

- Jako sam zadovoljan albumom, mislim da smo uspjeli postići najauntentičniji zvuk do sada, a i produkcijski smo napredovali, odnosno dobili suvremeniji, moćniji zvuk. Na albumu smo ostvarili i puno divnih suradnji s vrhunskim glazbenicima i time  još obogatili svoj izričaj.

Što spremate za zagrebačku promociju u Boogaloou, hoćete li imati sve goste s albuma na koncertu?

- Imat ćemo puno gostiju, večer će otvoriti odličan elektro rock bend Zmaj, a nama će se na pzornici pridružiti Ink. Experiment, Druyd i Mangroove s kojima ćemo izvesti pjesme koje smo skupa i snimili. Na koncertu ćemo predstaviti i vinilno izdanje albuma koje će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni, a imamo i nove majice s dizajnom koji se referira na novi album.

Prošle si godine izbacio i jedan zanimljiv album 'Nesreća'.  O čemu se točno radi i kako je došlo do ovog projekta?

- Album 'Nesreća' je album elektronske, ambijentalne glazbe uz ponešto upliva i jazza, kojeg sam temeljio na soundtracku koji sam radio za dokumentarni serijal 'Nesreća' koji se već emitirao na HTV-u. Radi se o velikim prometnim i prirodnim nesrećama koje su se desile na području Republike Hrvatsk,e najvećim dijelom  za vrijeme bivše države. Redatelj serijala Arsen Oremović je inače veliki fan moje glazbe, pa me pozvao da napravim soundtrack za njegov serijal. Kasnije sam od sve te glazbe probrao meni najzanimljivije trenutke, još ih nadogradio i složio. Album 'Nesreća' podržali su Menart i HRT, pa je album objavljen i u vinilnom izdanju.

 

Na čemu trenutno radiš, što pripremaš ove godine?

- Upravo sam završio novu pjesmu za Josipu Lisac koju sam skupa napisao sa suprugom Željkom Veverec. A spremamo i novi singl Mangroovea. Na proljeće nam je u planu objaviti i prvi Željkin solo album pod umjetničkim imenom Je Veux, a krajem proljeća nam stiže i suradnja Mangroovea s jazz orkestrom. U planu je i jedan mali jazz trio album.

Za kraj, što bi poručio osobama s invaliditetom na ovim prostorima?

- Ono što bih poručio i svim osobama - svi mi imamo neke svoje jače i slabije strane i ponekad ne znamo zapravo koja nam strana daje snagu i motivaciju. Na kraju je najbitnije slušati sebe i okružiti se dobrim ljudima koji vas vole i s kojima možete rasti.  I, naravno, bitno je slušati dobru glazbu, ona nema granica i može nas odvesti  na mjesta koja nismo mogli ni zamisliti.

Razgovarao: Marko Baković

 

Povezane vijesti