KD VATROSLAV LISINSKI Dobrotvorni koncert i obilježavanje pete obljetnice Simfonijskog orkestra mladih

Udruga SO DO - El Sistema Hrvatska jedini je stalni simfonijski orkestar djece i mladih u Lijepoj našoj, a vodi ga poznati glazbenik Ricardo Luque

 

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska ove godine obilježava petu obljetnicu postojanja.

Tim povodom udruga u KD Vatroslav Lisinski, 28. siječnja u 19.30 sati, organizira svečani koncert na kojem će predstaviti rezultate višegodišnjeg truda sada već velike i značajne skupine djece, roditelja, glazbenih pedagoga, dirigenata i naprosto ljudi koji su prepoznali vrijednost rada i programa ove udruge.

- Kroz orkestar je u pet godina postojanja prošlo oko 200 djece od kojih su mnogi ostali trajno vezani za rad udruge te u njoj djeluju i danas. To ne bi bilo moguće bez 30-ak roditelja koji daju nemjerljiv doprinos i pomoć u organizaciji redovnih aktivnosti i realizaciji projekata – kažu organizatori koncerta.

Program koncerta čine neka od najeminentnijih djela svjetske glazbene baštine, kao i popularne skladbe latinsko-američkog podneblja iz bogatog programa SO DO orkestra.

Na koncertu će uz SO DO orkestar nastupiti i naši poznati glazbenici kao što su  Radovan Vlatković, hrvatski rogist svjetskog ugleda,  te Bruno Krajcar  poznati glazbeni umjetnik, skladatelj  i kantautor iz Istre.

Naš simfonijski orkestar mladih priprema još  neka iznenađenja, ali njih će moći vidjeti samo oni koji odvoje 70 kuna za ulaznicu i time pomognu ovu dobrotvornu priredbu – poručuju organizatori.

 

Sredstva prikupljena te večeri donirat će se Udruzi Krijesnica.

Krijesnica je udruga čiji je glavni motiv podrška djeci koja su oboljela od malignih bolesti, ali i njihovim roditeljima. Krijesnica provodi brojne aktivnosti za djecu tijekom, ali i nakon završetka liječenja. Kako bi se mogle provoditi aktivnosti, od velikog su nam značaja donacije dobrih ljudi. Novac koji će biti prikupljen na ovom dobrotvornom koncertu koristit će se za aktivnosti grupe Mladih Krijesnice, grupe 'survivora' koji su i sami prošli liječenje i uspješno pobijedili različite maligne bolesti. Mladi Krijesnice se okupljaju kako bi razmjenjivali svoja iskustva, jačali vlastita znanja i vještine, zajedničkim snagama provodili projekte i aktivnosti kojima pomažu djeci i mladima koji su trenutno u liječenju, senzibilizirali javnost i rušili predrasude o malignim bolestima.

Udruga SO DO - El Sistema Hrvatska je jedini stalni simfonijski orkestar djece i mladih u Lijepoj našoj, a koji vodi poznati glazbenik Ricardo Luque. Taj orkestar je sastavljen od dva simfonijska orkestra koje čine  stotinjak mladih glazbenika iz Istre i Zagreba. Orkestri djeluju samostalno u Istri i Zagrebu, ali se povremeno u raznim prigodama spajaju u jedan veći  simfonijski orkestar.

- Udruga provodi program glazbene edukacije djece i mladih prema svjetski poznatom programu El Sistema. Jedan od ciljeva je glazbena naobrazba mladih, ali taj cilj nije i najvažniji! Najvažniji je društveno socijalni aspekt jer je program primjenjiv kao sredstvo rješavanja mnogih problema s kojima se danas mladi susreću. Glazba obogaćuje emocionalni i intelektualni razvoj, a orkestar, putem kojeg radimo – razvija osjećaj pripadnosti, potiče bolju komunikaciju, razvija timski rad, solidarnost, odgovornost prema sebi i drugima. Uz ta dva glavna sredstva našeg rada, glazbu i orkestar, vjerujemo da doprinosimo razvoju i ulaganju u mlade za koje znamo da su najbolja investicija – kažu iz udruge.

In Portal

 

Povezane vijesti