MUZEJ MIMARA Izložba 'Umjetnost dodirom' namijenjena osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju

Ova multisenzorna izložba može se dotaknuti, čuti i pomirisati, što pruža drugačiji doživljaj umjetnina i pridonosi jedinstvenom iskustvu kod posjetitelja

 

U Muzeju Mimara od 31. siječnja do 4. ožujka održat će se multisenzorna izložba izabranih umjetnina iz stalnog postava prilagođenih za taktilno razgledavanje za osobe s invaliditetom, osobe oštećenog vida te djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom 'Umjetnost dodirom – izbor iz stalnog postava'.

U svrhu ove izložbe za taktilno je razgledavanje prilagođeno pet slika koje pripadaju Zbirkama slikarstva Nizozemske i Italije. Iz Zbirke europske skulpture muzeja za ovu je izložbu izabrana umanjena kopija brončane skulpture Putta talijanskog kipara Andree del Verrocchia. Ostali su predmeti gipsani odljevi ili originalne skulpture od žada u stvarnim veličinama koje su za ogled prstima posjetiteljima ustupljene na povjerenje.

Također, uz izloške su dostupni različiti predmeti koji služe za taktilnu usporedbu koji dočaravaju motive koji se nalaze na izabranim slikama. Isto tako, posjetitelje pozivamo da ispred umjetnina namijenjenih za diranje stave povez preko očiju kako bi usmjerili pažnju na otkrivanje detalja djela vršcima prstiju.

Ova multisenzorna izložba može se dotaknuti, čuti i pomirisati što pruža drugačiji doživljaj umjetnina i pridonosi jedinstvenom iskustvu kod posjetitelja. Izabrana djela skroman su presjek onoga što Muzej Mimara nudi, međutim početak su dugoročnog projekta obogaćenja kulturne ponude i korak prema inkluzivnosti posjetitelja kojima taktilna percepcija, umjesto isključivo vizualne, za sada nije dostupna u mjeri u kojoj bi obogatila živote svih pojedinaca zainteresiranih za umjetnost.

Autorice izložbe su Doris Cvetko, Dora Mihanović i Ivana Štimac.

In Portal

 

Povezane vijesti