INTERVJU, ST!LLNESS Veliki je izazov pomoći osobi s invaliditetom bez da joj povrijediš ponos

Splitsko-zagrebački bend ST!llnes idući petak će rasplesati zagrebački Vintage industrial bar. Prvi je to njihov solo nastup nakon dugog koncertnog, ali i diskografskog mirovanja.  No idućeg petka Vintage će plesati u ritmu hitova Egoskopija, Digni glas ili Moja generacija, a njihov miks rapa, rocka, junglea i regea će se nastaviti i u novim pjesmama. O svemu smo razgovarali s njihovim vokalom Ivanom Jurićem Yuriem. 

 

Kakva je atmosfera u bendu pred koncert u Vintageu?

- Odlična. Napadaju nas neki vanjski izazovi u privatnim životima, ali to nam nije ništa novo. Zaslužili smo privilegiju da imamo svoj svijet na našim probama. Vježbamo, napucavamo formu i trudimo se dotaknut onaj trenutak kad nam tijela sama sviraju bez razmišljanja jer se tad stvara najbolja magija i energija. Jedva čekamo koncert.
 
Kad danas gledaš na tri objavljena albuma, bi li s današnje distance nešto mijenjao ili bi sve napravio kao i onda?

- Ne znan. To ti je ka da ja tebe pitan: sad kad znaš da je ovakav odgovor na ovo pitanje bi li ga postavija ponovo? Stvarno ne znan.

Jednom prilikom, nakon izlaska vašeg prvoga albuma, rekao si mi da si jako zadovoljan kako je album medijski bio popraćen.  Od onda medijska situacija po pitanju glazbe se jako promijenila, rekao bih na gore.   Što misliš, koliko mediji daju kvalitetnog prostora novim bendovima i možeš li usporediti današnju situaciju s vremenom vaših početaka?
- Ne znan ni odgovor na to pitanje. To ću možda znat krajem ove godine. Zasad mi se sviđa kako naš Zvone razmišlja i kako nas savjetuje u vezi tehnikalija oko svirki. Kontaktira nas dosta ljudi koji su saznali priko naših društvenih mreža i to mi je super. Jako dobar mi se čini i PR Dostave Zvuka za ovaj koncert, ali tek kad izađu naši novi materijali i prođe neko vrime promatranja odjeka svega toga ću moć stvorit neko konkretno mišljenje.

Imaš li neke druge glazbene aktivnosti mimo benda, dobro se sjećam Sinesteta…

- Idejni pokretač i jezgra Sinesteta je Ivan Vuković. On radi punom parom. Rade i ostali, ali bez entuzijazma navedenog velikana ne vidin neke nove zajedničke albume na obzoru. Bar ne ove godine.
Ja se mimo ST!LLNESSa bavim muzikom s kolegom Lukom Barbićem u projektu Banana Zvuk. Isto radimo punom parom i uskoro van izlazi novi album remixeva. Sve će bit uskoro okačeno onlajn slobodno za skinit. Možete pratit naše društvene mreže ili čekat da vas naša Tola iznenadi s nekom obavijesti u mejlu.

U dva navrata, 2006 i 2009, godine, ST!llnes su  bili u krcatom Domu sportova predgrupa TBF-u, prisjeti se malo tih nastupa…

- Jako je lipo kad ti neko da povjerenje i priliku da nastupaš prid tolikom publikom. Tamo smo mogli koristit svu infrastrukturu sa svojim toncem koji je uigran i puno znači za naš zvuk. bili smo mali anonimni bend za koji zna malo ljudi, a tretirani smo ka ozbiljni muzičari koji dobro znaju šta rade. Bilo nam je ludilo. Tad je to za nas bilo vanzemaljski. Van naših poimanja da to stvarno možemo izvest kako triba. Imali smo svu slobodu i uz to još i vrhunsku tehničku podršku. Zahvalni smo za to i mislin da smo više nego dobro odigrali svoju ulogu. Još smo bili i dobro plaćeni. U to vrime su te dvi svirke debelo pomakle sve naše granice.

Vaše su pjesme prepune vrlo jakih i angažiranih poruka pa za kraj jedno angažirano pitanje. Što misliš da bi društvo moglo i trebalo napraviti za što bolji život svih osoba s invaliditetom?  

- Prvo mi pada na pamet pojedinac. Mislin da je svakoj osobi s nekim ozbiljnijim životnim izazovom, kao što je fizički ili neki drugi hendikep, među bitnijim stvarima kvalitetan pristup. Velik je izazov uspit pomoć čoviku na način koji mu zaista triba. Još veći je kad uspiješ to ukomponirat u njegove želje. Velik je izazov i pomoć mu bez da mu povrijediš ponos. Iz nekih iskustava u vlastitom mikrokozmosu  znam da je održavanje dobrog duha jako bitno. Male stvari. Vrijeme posvećeno nekome. Sitni znakovi pažnje. Pozornost na istinsko slušanje s trudom za razumijevanje konkretnih potreba. Kad si u nezavidnoj poziciji i kod nekoga pripoznaš takav pristup i sitnice iznutra ti je već dosta lakše. Nek me slobodno ispravi neko ko misli drugačije....razumijevanje za ispravak i kretanje u tom smjeru bi bija istinski odgovor na ovo pitanje.

To je moje subjektivno mišljenje izgrađeno na temeljima vlastitih iskustava s obe strane.

Ako si pitanjem cilja na neke 'velike ideje' onda je univezalni odgovor uvik isti - oduzet plaće i povlastice preplaćenim političarima i uložit ih u kvalitetan, učinkovit i brz zdravstveni sustav dostupan i besplatan svima bez obzira na ideološku ili bilo koju drugu različitost ili pripadnost ičemu.

I u njegovog brata - obrazovni sustav - također.

Razgovarao: Marko Baković

 

 

Povezane vijesti