DOBRA VIJEST Otvara se Buba bar vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom Bubamara

Vinkovačka udruga Bubamara pričom oko 'Buba bara' pokušava ljudima osigurati ustavno pravo na rad i samim tim na osjećaj vrijednosti koje rad donosi

 

Vinkovački 'Buba bar' u kojem će raditi osobe s Downovim sindromom i intelektualnim teškoćama, trebao bi uskoro biti otvoren, nakon niza problema s kojima se u realizaciji projekta suočila Udruga osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci, najavljeno je u utorak.

- U kafiću će raditi desetak članova udruge, koji će pića spremati, točiti i posluživati - rekao je predsjednik Udruge Bubamara Tomislav Velić.

U uređenje prostora u centru Vinkovaca, uz financijsku potporu Grada Vinkovaca, uloženo je između šest i sedam milijuna kuna, a cijeli projekt provodi se već tri godine.

- Još nam je ostalo za ishoditi nekoliko papira i 'Buba bar' može početi s radom. Želja nam je invalidne osobe kroz ovaj projekt uključiti u tržište rada i pokazati ovom društvu koliko osobe s invaliditetom znaju i vrijede - naglasio je Velić. Vinkovačka udruga Bubamara pričom oko 'Buba bara' pokušava ljudima osigurati ustavno pravo na rad i samim tim na osjećaj vrijednosti koje rad donosi.

Napominje da je 'Buba bar', iako još uvijek nije otvoren, pridonio promjeni nacionalne politike kroz izmjene i dopune zakona kojima je osigurano da osobe s invaliditetom sada mogu raditi, a da im se ne oduzme invalidnina.

- To pitanje još nije do kraja riješeno, ali mi ćemo ustrajati u svojim namjerama, jer osobe s invaliditetom imaju pravo na rad - poručio je predsjednik udruge Bubamara.

Najavljuje da cilj 'Bubamare' nije samo zaposliti desetak osoba s invaliditetom u 'Buba baru', već je na prvom mjestu nacionalna vidljivost kako bi osobe s invaliditetom, bez obzira kojim se poslovnim modelom željele baviti, ušle u svijet rada.

'Buba bar' je, pred skorašnje otvorenje, posjetio danas  vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kako bi se upoznao s budućim radom toga objekta u čijem se sastavu, pored kafića, nalazi i kuglana.

Vukovarsko-srijemska županija aktivno podržava vinkovačku Udrugu Bubamaru u brojnim projektima, rekla je županijska pročelnica za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković.

- Koliko smo čuli u razgovoru s predsjednikom Bubamare, najveći izazovi u realizaciji ovoga projekta birokratske su naravi. Nastojimo apelirati u ministarstvima da se ovakvi projekti administrativno što više rasterete - dodala je.

Hina