DOBRA VIJEST Dječje knjige osvajaju nagrade za priče o invaliditetu

Medalje Newbery i Caldecott dobivaju najbolji novi književni naslovi za djecu, a nekoliko je knjiga prepoznato jer pripovijedaju priče o osobama s autizmom i drugim poteškoćama

 

Američka knjižničarska udruga krajem prošlog mjeseca imenovala je tri dobitnika i tri počasne nagrade Schneider Family Book Awards.

Nagrade, koje prepoznaju autore i ilustratore za prikaz iskustva invaliditeta, dodjeljuju se godišnje u tri kategorije.

Pobjednica u kategoriji knjiga za malu djecu je djelo sutkinje Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država Sonie Sotomayor ‘Samo pitaj! Budi drugačiji, budi hrabar, budi ti’, knjiga koja uči djecu da nas razlike čine jačima. ‘Prijatelj za Henryja’ Jenn Bailey - priča o prijateljstvu ispričana iz perspektive dječaka s autizmom - dobila je počasnu nagradu u kategoriji knjiga za malu djecu.

Knjiga ‘Pjesma o kitu’ Lynne Kelly pobijedila je u kategoriji srednjih razreda, koja je namijenjena djeci u dobi od devet do 13 godina. Knjiga govori o 12-godišnjaku koji je gluh i njegovoj avanturi dok nastoji pomoći kitu koji ne može komunicirati s drugim kitovima. Knjiga ‘Svaka sitna iskra’ Pabla Cartaya, koja prati kćer kojoj se otac vraća iz vojske, u toj je kategoriji dobila počasnu nagradu.

U kategoriji tinejdžera pobijedila je ‘Začarana’, priča Karol Ruth Silverstein o djevojčici s maloljetničkim artritisom. Priča ‘Tišina među nama’ Alison Gervais o gluhom tinejdžeru koji se prilagođava srednjoj školi u kojoj svi ostali mogu čuti dobila je počasnu nagradu.

Dobitnici nagrada Schneider Family Book Awards dobit će 5.000 dolara i uokvirenu plaketu na godišnjoj konferenciji udruge knjižnica u lipnju u Chicagu, piše Disability Scoop.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti