Ivica Lovrić: Kulturne i obrazovne investicije u Gradu Zagrebu 2013.

Grad Zagreb za kulturne projekte godišnje izdvaja osam posto svoga proračuna, od čega velik dio odlazi na promidžbu hrvatske kulture, a kulturnu sliku grada svakako bi unaprijedila gradnja nove kazališne i nekoliko koncertnih dvorana, smatra pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić

- Grad godišnje za cjelokupnu kulturu izdvaja nešto više od 500 milijuna kuna - kazao je Ivica Lovrić, zagrebački pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport. To je osam posto gradskoga proračuna, u usporedbi s 0,57 posto koliko se za kulturu izdvaja iz državnog proračuna, napomenuo je.

Dio toga svakako su muzeji i galerije, zatim tu je zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK), za koje grad godišnje izdvaja blizu 49 milijuna kuna, a Grad je posebno aktivan i u projektima predstavljanja Ivica Lovrić i zagrebački gradonačelnik Bandićhrvatske kulture u inozemstvu, kazao je Lovrić.

Višenamjenski objekt za kulturu

Primarnim projektom na kojemu bi grad Zagreb trebao poraditi Lovrić smatra uređenje depoa koji bi služio i muzejima i kazalištima, a prostirao bi se na između 20 i 30 tisuća četvornih metara.

- To je primarna potreba u kulturi grada i nadam se da ćemo to u sljedećem petogodišnjem razdoblju uspjeti sagraditi - istaknuo je Lovrić.

Zagrebu svakako treba i višenamjenski objekt koji bi sadržavao kazališnu i koncertnu dvoranu, kako bi se konačno riješili problemi Gradskog kazališta Komedije i Zagrebačke filharmonije, smatra.

-To bi najvjerojatnije bio objekt koji bi imao tri dvorane, od tristo, osamsto, te i 1200-1300 mjesta - kazao je.

Gradska knjižnica u Paromlinu?

Govoreći o promidžbenim aktivnostima u kulturi u godini priključenja Hrvatske Europskoj uniji, Lovrić je napomenuo da su planovi za prezentaciju RH u Europi u fazi razrade, te da zasad još ništa nije konkretizirano, iako je bilo riječi o trima gostovanjima Zagrebačke filharmonije u Beču, Berlinu i Budimpešti do lipnja 2013. Gostovanja su Grad i Ministarstvo kulture trebali financirati u omjeru 50-50, no konačan aranžman još nije napravljen.

Kad je riječ o tekućim ulaganjima u obrazovne i kulturne institucije, Lovrić je istaknuo kako je, uz 14,5 milijuna kuna koliko će u 2013. gradi izdvojiti za dovršetak projekta gradnje nove Muzičke akademije, u ovoj godini u naselju Jelkovec otvorena prva samostalna gradska knjižnica u povijesti Zagreba, a u tijeku je i završetak radova na Francuskom paviljonu u Savskoj ulici, čiju je obnovu grad sufinancirao s polovicom iznosa.

Također, započelo se s definiranjem nove gradske knjižnice, koja bi mogla biti smještena na prostoru Paromlina, kazao je.

-Trenutno se vodi javna rasprava oko nove lokacije gradske knjižnice. Možda će se iskristalizirati da to bude upravo Paromlin - rekao je Lovrić.

U segmentu obrazovnog sustava, završen je natječaj i potpisan ugovor za izvedbu arhitektonskog rješenja izgradnje zgrade XII. gimnazije u Dubravi, koja će imati i sportsku dvoranu i klizalište s tribinama za oko 2,5 tisuće gledatelja, dodao je.

Dobra vijest za roditelje 

Dogovoreno je i raspisivanje natječaja za arhitektonsko rješenje za osnovnu školu Hrvatski Leskovac koji će biti objavljen ovih dana, a grad je i pred dobivanjem građevinske dozvole za gradnju kompleksa na Kajzerici, koji bi obuhvaćao vrtić, osnovnu školu te prostor u koji bi se preselila jedna od novozagrebačkih gimnazija. Lovrić očekuje da će vrtić biti gotov do rujna 2014., a ostatak projekta godinu dana poslije.

Tatjana Holjevac, Ivica Lovrić i Davor BernardićŠto se tiče dječjih vrtića, u protekle tri i pol godine Zagreb je kapacitete povećao za šest tisuća mjesta. Od toga je dvije tisuće mjesta otvoreno u privatnim i vjerskim vrtićima, jer je grad primijenio poticajne mjere za njihov rad, dok je četiri tisuće mjesta otvoreno u novim, nadograđenim ili prenamijenjenim prostorima.

- Time smo došli u poziciju da gotovo nemamo problema s vrtićkim kapacitetima - rekao je Lovrić, napomenuvši kako je još ostalo oko 500 slobodnih vrtićkih mjesta.

Drugi je problem ravnomjerna raspoređenost kapaciteta, zbog čega se i dalje događa da je u nekim naseljima manjak kapaciteta, dok je u primjerice užem središtu grada višak slobodnih mjesta. Do konca godine Grad planira otvoriti još 800-1000 mjesta u dječjim vrtićima.

- Time ćemo zaista doći u poziciju da nam, osim u slučaju izgradnje kompletnih novih naselja, neće više manjkati vrtićkih kapaciteta - zaključio je Lovrić.

Hina

Foto Marko Lukunic, Goran Stanzl/PIXSELL