MIMARA Otvorena izložba 'Umjetnost dodirom - izbor iz stalnog postava' namijenjena osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju

Ova multisenzorna izložba može se dotaknuti, čuti i pomirisati, što pruža drugačiji doživljaj umjetnina i pridonosi jedinstvenom iskustvu kod posjetitelja

 

Zadnjeg dana siječnja 2020. godine u Muzeju Mimara otvorena je izložba Umjetnost dodirom – izbor iz stalnog postava. Izložba je namijenjena osobama s invaliditetom, prvenstveno osobama oštećenog vida te djeci s teškoćama u razvoju.

Ova multisenzorna izložba može se dotaknuti, čuti i pomirisati što pruža drugačiji doživljaj umjetnina i pridonosi jedinstvenom iskustvu kod posjetitelja. Izabrana djela skroman su presjek onoga što Muzej Mimara nudi, međutim početak su dugoročnog projekta obogaćenja kulturne ponude i korak prema inkluzivnosti posjetitelja kojima taktilna percepcija, umjesto isključivo vizualne, za sada nije dostupna u mjeri u kojoj bi obogatila živote svih pojedinaca zainteresiranih za umjetnost.

U svrhu ove izložbe za taktilno je razgledavanje prilagođeno pet slika i nekoliko skulptura, a posjetitelji imaju i jedinstvenu priliku uzeti u ruke izvornike od žada. Također, uz izloške su dostupni različiti predmeti koji služe za taktilnu usporedbu koji dočaravaju motive koji se nalaze na izabranim slikama.

Svi posjetitelji su pozvani da ispred umjetnina namijenjenih za diranje stave povez preko očiju kako bi usmjerili pažnju na otkrivanje detalja djela vršcima prstiju.

Izložba traje do srijede 4. ožujka 2020. godine, a ulaz je besplatan za osobe s invaliditetom i osobe u pratnji.

Autorice izložbe su Doris Cvetko, Dora Mihanović te Ivana Štimac.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti