VARAŽDINSKA BISKUPIJA Završio projektni tjedan Bartimej koji mlade senzibilizira o osobama s invaliditetom

Kroz pet dana, mladi su srednjoškolci posjetili desetak različitih ustanova, domova i centara, susreli su se s njihovim korisnicima te, u neposrednom radu s njima, upoznali teškoće, izazove i mogućnosti koje sa sobom nose pojedini oblici invaliditeta

 

Projektni tjedan 'Bartimej' kojeg organiziraju Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te međunarodna udruga 'socioMovens', sastavnica Socijalnog instituta Kommende Dortmund i ove je godine održan na području Varaždinske biskupije i to od 24. do 28. veljače. Sudionici ovog projekta su učenici Druge gimnazije Varaždin uz goste iz Njemačke i Ukrajine, te udruge, ustanove i centre s područja Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije.

Projekt se na području Varaždinske biskupije provodi četvrti put s ciljem senzibilizacije mladih za rad s osobama s invaliditetom. Kroz pet dana, mladi su srednjoškolci posjetili desetak različitih ustanova, domova i centara, susreli su se s njihovim korisnicima te, u neposrednom radu s njima, upoznali teškoće, izazove i mogućnosti koje sa sobom nose pojedini oblici invaliditeta.

Tako su, između ostalih, posjetili i Udrugu za autizam 'Pogled', gdje su naučili više o tom poremećaju te s kojim se životnim izazovima susreću autistična djeca i njihovi roditelji.

Edgar Glavaš, predsjednik upravnog odbora Udruge, pojasnio je i zašto je, od svih invaliditeta, upravo autizam najmanje poznat.

- Osobe s autizmom su dugo vremena bile samo zgurane s osobma s drugim mentalnim retardacijama koje su druge prirode, posljedice nekakvih drugih događaja. Tek relativno nedavno smo uspjeli, uglavnom preko različitih udruga roditelja, skrenuti pažnju na to da naša djeca zapravo zaslužuju drugačiji tretman. Oni imaju drugačije potrebe od drugih osoba s invaliditetom: uče i ponašaju se na poseban način i svako dijete je jedno od drugoga toliko različito da je čak i stručnjacima teško zaključiti što pojedinom djetetu točno treba. Zato je autizam tako pomalo i misteriozan: dvoje ili troje djece s autizmom, a svaki od njih se potpuno drugačije ponaša. Nemaju nikakvih zajedničkih karakteristika koje se na prvi pogled vide. Tako da je i stručnjacima problem preporučiti jednu stvar koja bi kod svih autista funkcionirala, takva stvar možda čak ni ne postoji - poručuje Glavaš.

Za istaknuti je kako Projektni tjedan 'Bartimej' ima i onu duhovnu dimenziju te su sudionici imali svakodnevnu zajedničku molitvu kao i slavlje svete mise, a posljednji dan projektnog tjedna bila je prilika i za susret s Varaždinskim biskupom Božom Radošem koji je za sudionike predslavio završno euharistijsko slavlje.

U svojoj je homiliji biskup Radoš sudionicima približio lik slijepog prosjaka Bartimeja kojega je Isus ozdravio. Promišljajući nad naviještenim evanđeoskim odlomkom o ozdravljenju Bartimeja biskup je progovorio o protagonistima ovoga evanđelja: masi ljudi koja prati Isusa i koja ima svoju snagu i ulogu, ali koja može biti i prepreka da oni s ruba društva, oni koji su usput, koji nisu u masi dođu do onoga koji ima moć. U tom smislu slijepac Bartimej kojeg masa ušutkava koristi najjače 'oružje' koje ima, koristi svoj glas kako bi dozvao Učitelja u kojemu, za razliku od mase, prepoznaje Sina Davidova, Mesiju. Isus pak kao treći protagonist u masi glasova koji ga okružuju prepoznaje glas koji ga zapravo treba, ulazi u dijalog s Bartimejem i navodi ga da mu otvori svoju dušu, da se s njime susretne u njegovoj najvećoj potrebi i želji. U tom kontekstu biskup je posebno istaknuo Bartimejevu vjeru, jer ta je vjera poput otvorenih vrata kroz koja onda Isus može ući u naš život, u nama se nastaniti i u nama djelovati. Isus nije Bartimeju povratio samo vid, nego mu je darovao spasenje. Bartimej je spašen jer je blizu izvora života i ima Boga za svoga suputnika. Bog postaje njegov Učitelj, Put i Život.

Na kraju homilije biskup je prisutne sudionike projekta Bartimej potaknuo da budu svjesni da i mi sami ponekad preuzimamo ulogu mase i priječimo drugima da dođu do Boga te potaknuo okupljene na molitvu.

- Gospodine, daj nam milost da nitko tko traži Tebe, u nama ne pronađe zid koji ga odbija, nego daj da budemo spona prema svima onima koji su potrebni Tebe, da Tebe možemo posredovati. No svi smo mi ponekad i slijepci jer svatko od nas ima svoju sljepoću, svoju zatvorenost, zaustavljenost pored puta gdje ne može ići dalje, malodušnost, nevjeru. Molimo, Gospodine daj da Ti znam jasno izreći što je to u meni zatvoreno, što je slijepo, što ja hoću od Tebe. Daj mi da te znam iskreno zamoliti i imati vjeru da ono što što mi Ti govoriš da će se ostvariti u mome životu - zaključio je poticajem i molitvom biskup RadoŠ svoju homiliju mladima.

I ovogodišnji projektni tjedan 'Bartimej' završio je evaluacijom susreta iznošenjem dojmova sudionika i podjelom certifikata.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti