MINISTARSTVO KULTURE Natječaj za projekte dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima iznimno je važno jer pridonosi podizanju razine kvalitete njihova života, a istovremeno afirmira njihove kreativne, umjetničke i intelektualne potencijale, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

 

Ministarstvo kulture raspisat će 4. ožujka javni poziv za projekte pristupa i dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju, za što je osiguralo dva milijuna kuna.

Pilot natječaj je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu najavila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

- Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima iznimno je važno jer pridonosi podizanju razine kvalitete njihova života, a istovremeno afirmira njihove kreativne, umjetničke i intelektualne potencijale. Također doprinosi izjednačavanju mogućnosti, povećavanju kvalitete življenja društva u cjelini, ali i jačanju kapaciteta za što bolju integraciju osoba s invaliditetom u sve segmente društva - rekla je ministrica.

Ograničavanje i nemogućnost pristupa kulturnim uslugama i sadržajima, te sudjelovanja u njima smanjuje mogućnost razvoja vještina i znanja djece i mladih s teškoćama u razvoju, napomenula je.

Ministarstvo kulture prepoznalo je potrebu za poboljšanjem na tome području pa prvi put raspisuje javni poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju.

Natječaj će biti raspisan u srijedu, 4. ožujka, za njega je osigurano dva milijuna kuna, a vrednovat će se projekti u iznosu od minimalno 20.000 do najviše 200.000 kuna. Pravo podnošenja prijave imaju umjetničke organizacije, zaklade i udruge koje djeluju u kulturi, umjetnosti i socijalnoj djelatnosti, a imaju sjedište i obavljaju djelatnosti na području Hrvatske.

Ministrica je posebno izdvojila poticanje povezivanja i partnerske suradnje između ustanova i organizacija civilnog društva koje djeluju u kulturi i umjetnosti i onih koje djeluju u socijalnoj djelatnosti, posebno onih koje se bave potrebama osoba s invaliditetom.

Plan je tijekom sljedeće dvije do tri godine pratiti realizaciju, odgovore i potrebe, te prilagođavati natječaj tako da postane redoviti natječaj Ministarstva kulture.

Najavila je još jedan natječaj koji će ići u realizaciju krajem ove ili početkom sljedeće godine, a bit će usmjeren na investicijsku potporu kulturnim ustanovama kako bi se omogućio pristup osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.

- Sljedeći je korak, za što će biti potrebna puno veća sredstva, ciljani poziv unutar naših natječaja za investicijsku podršku, kako bismo aktivnije i u suradnji s lokalnom samoupravom krenuli u prilagodbu svih kulturnih prostora - poručila je Obuljen Koržinek.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozdravila je odluku Ministarstva kulture da se osiguranjem sredstava za projekte aktivno priključi poticanju jednakih mogućnosti za sve građane.

- Taj poziv doista smatramo doprinosom za uključivanje osoba s invaliditetom u život općenito - rekla je Slonjšak dodajući kako je pristupačnost ujedno i jedno od temeljnih prava priznatih Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koju je Hrvatska potpisala i ratificirala.

- Govorimo o preko 11,5 posto građana, znači negdje oko 500.000 osoba koje imaju različita oštećenja, različite su dobi i različitih potreba, a vjerujemo da mnogi od njih imaju potrebu da se uključe u kulturu - rekla je Slonjšak. 

Svatko od njih ima drugačije potrebe i specifičnosti, a intencija je svima koji to žele omogućiti ulazak u kazalište, knjižnicu, kino i uživanje u sadržajima bilo kojeg kulturnog objekta, dodala je.

- Bez adekvatnog pristupa, bez prilagodbi, to neće biti moguće. Osiguravanje sredstava jedan je od pozitivnih pomaka. Ako je Hrvatska u mnogim segmentima dobila niz nagrada za pomake vezano za osobe s invaliditetom, tada je i ovo prostor u kojem treba popuniti praznine - poručila je Slonjšak.

Hina

 

Povezane vijesti