UDRUGA ZA KULTURU 'ČA?' Slikovnica 'Marija mlekarica' predstavljena u Osnovnoj školi Nikola Tesla

Priča 'Marija mlekarica' je pisana prema anegdotama mlekarice Marije Marčelja, dok su slikovnicu obogatile ilustracije koje je u 90. godini nacrtala mlekarica Marica Afrić

 

U sklopu programa 'Školsko poslijepodne samo za mene' 5. ožujka 2020. u Osnovnoj školi 'Nikola Tesla' održan je književni susret s Tatjanom Udović i predstavljanje slikovnice 'Marija mlekarica'.

- Bio je to još jedan književni susret osnovnoškolaca sa spisateljicom Tatjanom Udović uz sjećanje na žene koje su u našim krajevima svakoga dana ustajale rano, muzle krave i pripremale kante s mlijekom te s teškim teretom na leđima kretale na put iz svojih sela prema Rijeci ili Opatiji, pješke, kako bi ondje prodale mlijeko i zaradile nešto novca za svoje obitelji – stoji u priopćenju Udruge za kulturu 'Ča?'.

Priča 'Marija mlekarica' je pisana prema anegdotama mlekarice Marije Marčelja, dok su slikovnicu obogatile ilustracije koje je u 90. godini nacrtala mlekarica Marica Afrić.

Slikovnicom autorica Tatjana Udović nastoji djeci približiti nekadašnji način života.

- Va spomen na se naše mlekarice ke su teško živele, delale i skrbele kako bi svoje familije prehranile. Velo njin hvala! - zahvalila se autorica slikovnice svim mlekaricama na kraju slikovnice.

- Autorica Tatjana Udović zabilježila je i pretočila u priču svakodnevnicu nekadašnjeg težačkog života. Uronite u priču i osjetite duh davnine! Nedajmo da se ugase sjećanja plemenitih snova naših krajeva i poštovanih ljudi poput mlekarica. Produžimo odjek priče u budućnost! Autorici hvala na očuvanju tradicijskih uspomena – napisala je recenzentica Tatjana Jedriško-Pančelat.

Izdavač slikovnice je Udruga za kulturu 'Ča?' u suradnji s PIK d.d. Rijeka i Tonka mlijekom.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti