ZAGREB Tiflološki muzej izložbom 'Šarene čarape' pruža podršku osobama s Down sindromom

Simbol Dana Downovog sindroma su šarene čarape kao podrška borbi osoba s tim poremećajem za što bolju integraciju u društvo

 

Zagrebački Tiflološki muzej, 19. ožujka u 19 sati, otvara izložbu Šarene čarape.

Jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom, što ga čini najčešćim genetskim poremećajem. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2019. godine u Republici Hrvatskoj živi 1668 osoba s Downovim sindromom.

Down Syndrome International službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Obilježavanjem tog dana želi se upoznati javnost s ovim poremećajem, te potaknuti ljude za veće uvažavanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja izravno se utječe na veću kvalitetu života osoba sa sindromom down. Simbol Dana Downovog sindroma su šarene čarape kao podrška borbi osoba s tim poremećajem za što bolju integraciju u društvo.

Izložbom o Downovom sindromu Tiflološki muzej će se pridružiti pružanju podrške tim osobama za veće uvažavanje i lakše ostvarivanje prava u društvu, ali će istovremeno i informirati zajednicu o samom sindromu te ujedno slijediti svoje usmjerenje – protiv predrasuda, odnosno za prihvaćanje različitosti, koja nas u konačnici čini boljim ljudima.
Izložbom će se odgovoriti na mnoga pitanja: Što je to Downov sindrom? Koliko često se javlja? Odgoj, obrazovanje, rehabilitacija i zapošljavanje osoba s Downovim sindromom, ograničenja koje postavlja sustav, put prema inkluzivnom društvu, i tome slično.

 

 

Povezane vijesti