MINISTRICA OBULJEN-KORŽINEK Počeli smo popisivati štete na kulturnim dobrima

Idemo redom, prvo najurgentnije, ono što je opasno za prolaznike, a naravno i za one koji borave u zgradi, a nakon toga će se napraviti cjelovit plan obnove, najavila je ministrica kulture

 

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek rekla je u srijedu, prilikom obilaska u potresu teško stradalog Muzeja za umjetnost i obrt, da se počelo s popisivanjem šteta na kulturnim dobrima.

Poručila je građanima da je prvi korak prijava Gradu i procjena statičke ugroženosti zgrade, a nakon toga se počinje s procjenom štete.

- Uspostavili smo metodologiju za nepokretnu baštinu i za pokretnine, nažalost u Muzeju za umjetnost i obrt šteta je i na zgradi i na građi. Trudit ćemo se najbrže što se može završiti prve procjene najugroženijih objekata. To je proces koji traži svoje vrijeme - rekla je Obuljen.

Ministrica kaže kako to nije prvi put da se Hrvatska suočava s ovakvom situacijom, nakon potresa, poplava, Domovinskog rata, a angažirat će se sve službe.

- Ovakva katastrofa donosi i neka nepovratna oštećenja i štete, no nadam se da ćemo najveći dio toga uspjeti sanirati - dodala je.

Ocijenila je da bi bilo neozbiljno donositi bilo kakve procjene, treba pričekati i napraviti stručnu procjenu, velika su statička oštećenja na mnogim zgradama i nakon toga će vidjeti kako će se organizirati obnova i kojim redom.

Dane su preporuke da se ono što se može odmah sanira, bez obzira na to je li riječ o kulturnom dobru ili ne, da se ukloni sve što predstavlja opasnost, pokriju krovovi i zatvore otvori. Tamo gdje su zgrade jako ugrožene i gdje će se morati ići u veća uklanjanja, služba će ići na teren prije samog kako bi se napravile brze snimke za one zgrade koje možda nisu dokumentirane.

- Idemo redom, prvo najurgentnije, ono što je opasno za prolaznike, a naravno i za one koji borave u zgradi, a nakon toga će se napraviti cjelovit plan obnove - najavila je ministrica.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović kaže da je svaka procjena šteta u ovom momentu nemoguća i preuranjena, no štete su velike.

- Palo je tridesetak, četrdesetak dužnih metara stropa i krova na zonu u kojoj su depoi, restauratorske radionice i drugo. Što se tamo skriva mi ne znamo, uspjeli smo osigurati tu zonu, a sada treba to otkopati i vidjeti - rekao je.

Gašparović napominje i kako je u depoima, koji nisu obuhvaćeni najvećom kataklizmom, jako puno predmeta oštećeno. - Čekamo dozvolu da uđemo u objekt i krenemo s evakuacijom, onda ćemo moći izvršiti procjenu objektivnih šteta - dodao je.

- Cijela zgrada je udarena, neke zone više, neke manje, to nam je upropastilo neposrednu budućnost i sve one planove koje smo imali i koji su bili sjajni - ustvrdio je.

Hina

 

Povezane vijesti