ALEN KASUMOVIĆ Svjetske izložbe našeg akademskog slikara s invaliditetom

Tematika izloženih radova bila je je proces samoistraživanja, samooblikovanja i propitkivanja. Jedan duboki zaron, kaže nam Alen, a kritike su bile više nego pozitivne

 

Zadnjih dana pa i tjedana, u novonastalim okolnostima potresa i koronavirusa, rijetko imamo priliku napisati lijepu vijest, a ovoga puta povod za pozitivu dao nam je prvi hrvatski akademski slikar s invaliditetom Alen Kasumović. Naime, Alen nam je javio da svoje radove izlaže u svijetu. Do sada je čak tri puta izlagao u New Yorku, jednom u Miamiju, Baselu i Zurichu.

- Ove je godine u ožujku trebala biti skupna izložba i u Barceloni, gdje sam se trebao predstaviti s jednim radom koji je prethodno bio izložen Miamiju, no s obzirom na opće stanje u svijetu, trenutno, izložba je odgođena. Najvjerojatnije tek za lipanj. Nažalost, nisam imao mogućnosti ni jednom otići u New York. Četvrta sreća, nadam se - kazao je Alen za In Portal.

Svaki put je predstavio drugačije radove. Na zadnjoj izložbi predstavio je tri slike, ulje na dasci i platnu, iz serije 'Imam li Pravo Biti Ovdje?'.

- Radi se o seriji slika, ulje na dasci i platnu, koje su nastajale u periodu od 2013. do 2019. godine.

- Tematika izloženih radova je proces samoistraživanja, samooblikovanja i propitkivanja. Poistovjećivanje s tijelom, nepovezanost s fizičkim svijetom, stanje prikraćenosti, uklapanje svijeta u sebe, strah od promjene, razvitak unutarnjeg autoriteta, pravo na postojanje, kao i propitkivanje tjelesnog identiteta i osobe. Jedan duboki zaron - kaže nam Alen, a kritike su bile više nego pozitivne.

- Prijavljujem se preko internetskih stranica koje objavljuju različite natječaje. Tako sam preko jedne došao i do New Yorka, za sada samo kroz radove, a nadam se da ću ga jednom i posjetiti - optimističan je Kasumović.

Alenu je plan naravno nastaviti raditi, djelovati i sudjelovati na izložbama.

- Trenutno očekujem Barcelonu. Nadam se ove godine, a s obzirom i da je bliže od New Yorka, možda ću moći i osobno prisustvovati otvorenju. Imam i druge planove, projekte na kojima radim, no to za sada ne bih otkrivao, sve u svoje vrijeme - kaže Alen kroz smiješak.

Put umjetnika u Hrvatskoj je težak, put umjetnika s invaliditetom još je teži, ali za Alena nema nemogućeg. Njegova borbenost ne posustaje.

O autoru

Alen Kasumović rođen je s artogripozom, riječ je o bolesti mišića lokomotornog sustava kod koje su naročito naglašene kontrakture zglobova. Za većinu radnji Alen koristi usta kojima je počeo pisati i crtati u osnovnoj školi. Odrastao je u Zaprešiću. Obrazovao se u Zagrebu za koji kaže da je grad po njegovoj mjeri u kojem bi želio živjeti i stvarati. U Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava stekao zvanje grafičkog tehničara. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Duje Jurića. Osim slikarstva bavi se i fotografijom.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti