NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA Obilježava se Međunarodni dan dječje knjige i 7. rođendan kampanje 'Čitaj mi'

Uz stare slikovnice iz fonda NSK-a zbirka sadrži i digitalizirane inačice najpoznatijih djela hrvatskih pisaca dječje književnosti objavljene u sklopu Međunarodne dječje digitalne knjižnice

 

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana dječje knjige nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva sve zainteresirane  korisnike da se upoznaju s djelima dječje književnosti dostupnima u sklopu zbirke 'Knjiga za djecu' na portalu Digitalne zbirke NSK. Proslavljanje ovoga dana ima za cilj potaknuti i razviti ljubav prema čitanju.

Uz stare slikovnice iz fonda NSK-a zbirka sadrži i digitalizirane inačice najpoznatijih djela hrvatskih pisaca dječje književnosti objavljene u sklopu Međunarodne dječje digitalne knjižnice (International Children`s Digital Library – ICDL).

Američka Kongresna knjižnica (Library of Congress) je pokrenula projekt uspostave  prve svjetske dječje digitalne knjižnice 2002. godine pozvavši nacionalne knjižnice diljem svijeta na suradnju u njezinoj izgradnji. Uz digitalizirane slikovnice Kako je Potjeh tražio istinu i Regoč, iz najpoznatijega djela hrvatske dječje književnosti Ivane Brlić-Mažuranić Priče iz davnine, na portalu Međunarodne dječje digitalne knjižnice zajedno s više od 4,600 digitaliziranih naslova za djecu prevedenih na 59 jezika. Trenutačno su dostupna 34 hrvatska naslova.

Ovo je također jedinstvena prilika za obilježavanje sedmoga rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja pod nazivom 'Čitaj mi!' koju provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a Hrvatska. Proslava koja je trebala biti održana 2. travnja u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka uz podršku brojnih udruga i volontera. No, ova manifestacija kao i brojne druge aktivnosti otkazana je zbog mjera protiv korona virusa, ali se organizatori zahvaljuju svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave na trudu, entuzijazmu i podršci.

Dejana Rakić

 

Povezane vijesti