VELIKO HVALA: Ministarstvo kulture nam je dodijelilo 180.000 kuna kao prvom news portalu za osobe s invaliditetom

"Iz plana rada je vidljivo kako će In-Portal pokrivati širok spektar tema i aktivno ispunjavati ulogu 'nadzora moćnih', odnosno institucija koje odlučuju o kreiranju i provedbi politika usmjerenih na osobe s invaliditetom", stoji u recenziji Povjerenstva

U Ministarstvu kulture RH, zamjenik ministrice prof. dr. Berislav Šipuš potpisao je s četrnaest neprofitnih medija ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za rad u ovoj i idućoj godini. Korisnicima, među kojima su tri novopokrenuta medija, bit će raspoređeno  2.994.928 kuna, a pojedinačni se iznosi kreću od 85 do 400 tisuća kuna. Sredstva su im dodijeljena na Javnom pozivu koje je Ministarstvo, želeći podržati neprofitni medijski sektor, ove godine raspisalo po prvi put.

Javna potpora neprofitnim medijima

Dobitnike je u dva kruga rasprave i ocjenjivanja izabralo sedmeročlano povjerenstvo u kojem sjede ugledni medijski stručnjaci: Sanja Sarnavka, Đurđica Klancir, Nada Zgrabljić Rotar, Mima Simić, Dejan Kršić, Stojan de Prato i Željko Blaće. Birani su između više od devedeset pristiglih prijava; već je ta brojka potvrdila veliku potrebu neprofitnog sektora za javnom potporom koja bi omogućila bolje i utjecajnije tematiziranje sadržaja i promoviranje pristupa kakvi nerijetko nedostaju u takozvanoj srednjoj struji domaćih medija. Članice i članovi povjerenstva u ocjenjivanju su se vodili iscrpnim setom kriterija, izrađenim kroz višemjesečnu raspravu svih zainteresiranih aktera medijskog polja i šire javnosti. Taj će proces, kao i kriteriji – čulo se na sastanku predstavnika medija, povjerenstva i Ministarstva kulture koji je slijedio potpisivanju ugovora – svakako trebati evaluirati u javnoj raspravi, kako bi ih se dodatno približilo interesima i potrebama korisnika.Josip Držaić (prvi slijeva), ravnatelj ustanove URIHO, i Mladen Kristić, glavni urednik In-Portala

Dobitnici bespovratnih sredstava su: portali H-alter (400.000 kuna), Forum.tm (400.000 kuna), Kulturpunkt.hr (200.000 kuna), VoxFeminae.hr (200.000 kuna), Lupiga.com (200.000 kuna), Booksa.hr (85.156 kuna), Crol.hr (180.000 kuna), In-Portal.hr (180.000 kuna), televizijski sadržaji Treći sektor – civilno društvo na malom ekranu (400.000 kuna), TV-emisija Cenzura (95.000 kuna), Radio Student (120.000 kuna), javni radijski servis Radionet (200.000 kuna) i časopisi Nepokoreni grad (150.000 kuna) i Crveni kotač (100.000 kuna).

Recenzija In-Portala

Evo što su članovi Povjerenstva napisali u recenziji za In-Portal, dakle prvi new portal za osobe s invaliditetom nas ovim prostorima:

"U velikom broju postojećih i novih medijskih projekata, posebno na webu, ovaj je portal jedini usmjeren na teme, pitanja i probleme od životne važnosti za velik dio stanovništva RH (osoba s invaliditetom i njihovih obitelji) koje su nedovoljno prisutne u mainstream medijima te često prikazivane i tematizirane na neprimjeren, površan ili senzacionalistički način. Posebnu vrijednost projekta Povjerenstvo vidi u tome što su u rad redakcije uključene osobe s invaliditetom. Iz plana  rada je vidljivo kako će portal pokrivati širok spektar tema i aktivno ispunjavati ulogu “nadzora moćnih”, odnosno institucija koje odlučuju o kreiranju i provedbi politika usmjerenih na osobe s invaliditetom, kao i osvještavanja šire javnosti o specifičnim problemima ovog dijela građanstva.
Inicijalna financijska potpora mediju pruža mogućnost razvoja koju će, očekujemo, u cijelosti iskoristiti. Posebnu važnost imat će ostvarenje suradnje i razmjena sadržaja s drugim neprofitnim medijima, općeg i specijaliziranog karaktera."

Ugovor o dodjeli sredstava ispred In-Portala potpisao je Josip Držaić kao ravnatelj ustanove URIHO, izdavača portala

Izvor: Ministarstvo kulture