INKLUZIVNI TURIZAM Izrađena govorna karta Istre kako bi slijepe osobe imale mogućnost uživati u znamenitostima županije

Cilj je karte, koja je izrađene u suradnji s udrugom turističkih vodiča, pružiti slijepim i slabovidnim osobama mogućnost da se upoznaju s turističkim ljepotama županije, a njome je pokriveno deset istarskih gradova sa svim njihovim znamenitostima

 

Udruga slijepih Istarske županije ostvarila je humanitarni projekt pod nazivom 'Boje inkluzivnog turizma - Prošetajmo Istrom', pri čemu je izrađena govorna turistička karta Istre sa 134 turističkih točaka, prevedena i na talijanski jezik. Karta je namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, ali i svim ostalim turistima. Projekt, čiji je nositelj Društvo turističkih vodiča Pule, a partner udruga slijepih Istarske županije, u cijelosti financira Ministarstvo turizma.

Kako Glas istre  doznaje od predsjednika udruge Zlatka Kuftića, cilj je karte, koja je izrađene u suradnji s udrugom turističkih vodiča, pružiti slijepim i slabovidnim osobama mogućnost da se upoznaju s turističkim ljepotama županije, a njome je pokriveno deset istarskih gradova sa svim njihovim znamenitostima.

Karta je, kako je pojasnio Kuftić, dostupna putem govornog automata na broju telefona 060/890-898. Cijena poziva iznosi 3,75 kuna za fiksne i 5,05 kuna za mobilne mreže po pozivu, uključujući PDV. Karta obuhvaća govorne opisne informacije za kulturno-povijesne znamenitosti u deset istarskih gradova, od Pule, preko Buzeta i Umaga do Poreča i Vodnjana. U Puli je, primjerice, opisom pokriveno 25 punktova.

- Treba naglasiti da se pristup karti naplaćuje po pozivu a ne po duljini razgovora, tako da onaj tko nazove može na miru poslušati sve što ga zanima, a prihod od poziva uplaćuje se udruzi i ta ćemo sredstva koristiti za svoje aktivnosti - napominje Kuftić.

Na upit koliko su turizam i kultura uopće prilagođeni osobama s invaliditetom ovakve vrste, kaže da je arhitektonskih barijera puno manje nego nekada, no još uvijek se malo razmišlja baš o potrebama slijepih i slabovidnih osoba i kako bi oni mogli uživati u pojedinim sadržajima. Ipak, pohvalio je, primjerice, izložbu Gradskog muzeja Pazina 'Kome zvono zvoni' koja je bila prilagođena slijepima i slabovidnima te izložbu u Svetim srcima u Puli. U ovom muzejsko-galerijskom prostoru realizirana je bila izložba namijenjena upravo slijepim i slabovidnim osobama naslovljena 'San u kamenu', u suradnji Nove Akropole, Arheološkog muzeja Istre i županijske Udruge slijepih i slabovidnih osoba.

Udruga ima 279 članova, s tim da većina njih, 145, živi na području Puljštine. Broj je promjenjiv, ali se uvijek vrti oko 300-tinjak slijepih i slabovidnih osoba u Istri.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti