HVAR Umjetnik napunio trg cipelama koje je izbacilo more i stvorio projekt 'Tisuću Pepeljuga'

Autor izložbe je Mark Boellaard, nizozemski umjetnik koji od 2012. godine živi u Hvaru. Boellaard u srži svoje ideje ima etiku recikliranja i vraćanja uporabne vrijednosti otpadu

 

Prije nego se najveći trg na hrvatskoj obali napuni turistima iz cijeloga svijeta, na hvarskoj pjaci postavljena je prošle subote, 16. svibnja, impresivna instalacija autora Marka Boellaarda pod nazivom 'Tisuću Pepeljuga', planirana još za kraj ožujka.

Kako je objavljeno na morski.hr, u nadi da će na njoj uskoro biti sve po starom, u ova čudna i neizvjesna vremena, prazna scenografija prekrasne Pjace pokazala se kao idealno mjesto za slanje jedne jako važne poruke. Naime, instalacija '1000 Pepeljuga' umjetnikov je komentar na naše trenutno odnošenje prema otpadu i upozorenje na strašne posljedice koje već danas vidimo oko sebe.

Instalaciju čini kolekcija obuće koju je izbacilo more, a sakupljana je u protekle dvije godine u zimskim mjesecima po plažama otoka Hvara. Autor je Mark Boellaard, nizozemski umjetnik koji od 2012. godine živi u Hvaru. Boellaard u srži svoje ideje ima etiku recikliranja i vraćanja uporabne vrijednosti otpadu. To je vidljivo kako u njegovim radovima u kolažu tako i u kolekciji Assemplage – asamblaži s plaže, kroz koju je našao način da otpad pronađen na plažama pretvori u nešto drugo – umjetnost.

- Svatko od nas trebao bi drastično smanjiti količinu smeća koju dnevno proizvodi jer se i najmanji doprinos na osobnoj razini računa. Naša je odgovornost educirati i čuvati prirodu za buduće generacije. S obzirom na trenutnu situaciju i propisane mjere, instalacija je bez javne najave, postavljena u jutarnjim satima, dokumentirana i uklonjena u kasno poslijepodne. Publika će je za sada moći doživjeti samo virtualno – pojašnjavaju organizatori izložbe.

Kako bi njena poruka došla do što većeg broja ljudi, instalacija je zamišljena kao putujuća pa se nadamo da će nakon normalizacije situacije, i ostali gradovi na našoj obali prepoznati njenu posebnost i snagu.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane koji žele ugostiti instalaciju da se jave na adresu platforma.hvar@gmail.com

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti