ZAGREB Damir Karakaš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

Sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom, Damir Karakaš uspio je u romanu 'Proslava' stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu

 

Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a 50 tisuća kuna vrijedno priznanje donijela mu je knjiga "Proslava" u kojoj je pisac, po mišljenju žirija, uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje tu prestižnu nagradu.

Žiri, u kojemu su ove godine bili kroatistica Andrea Milanko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić, u obrazloženju ističe kako se tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreo s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja.

Sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom, Damir Karakaš uspio je u romanu "Proslava" (OceanMore) stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu, smatraju.

- U romanu 'Proslava', koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju na imaginacijskoj, ali i etičkoj razini interpretacije - mišljenje je žirija.

Glavni protagonist ne evoluira onako kako se očekuje od tradicionalnoga romana, nego bi se moglo reći da proživljava svojevrsnu simboličnu involuciju. U rekonstrukciji njegova puta daju se obrisi socijalne i povijesne omeđenosti unutar kojih vidimo mogućnosti obzora protagonista, kao i naznake njegovih odluka u zloslutnoj perspektivi, zbog kojih, na koncu, iščekuje milosrdan sud.

Eliptičnost pripovijedanja pritom temeljno odmiče tekst od forme povijesnoga romana, a primiče poetiziranoj prozi događajne metafore, razlomljenoj između grubog i fluidnog, socijalnog i prirodnog okoliša.

- Tekst karakteriziraju sugestivnost i poetičnost te uron u sliku, riječ, ton, zvuk, tišinu, koji odjekuju u čitatelju; roman 'Proslava' po toj je osebujnoj poetičkoj crti u kontekstu suvremene prozne produkcije značajno mjesto razlike - zaključuje žiri u svom obrazloženju dodjele književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Damiru Karakašu.

Nagradu, koja uz novčani iznos od 50 tisuća kuna donosi i statuu tipkovnice, pisac je dobio na kućnu adresu umjesto na tradicionalnoj svečanoj dodjeli, koju tportal ove godine nije organizirao pridržavajući se mjera opreza zbog koronavirusa.

- Jako sam sretan što sam dobio nagradu tportala za roman godine u Hrvatskoj. Kad sam saznao za konačnu odluku žirija, bio je to jako lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja za ono što radiš - rekao je pisac.

"Proslava" je od svih njegovih knjiga dosad imala daleko najjaču recepciju, te rekordan broj kritika u cijeloj regiji, te je bila prva na brojnim godišnjim književnim listama, napomenuo je.

- U dvadesetak godina ni sam više ne pamtim u koliko sam finala sudjelovao u Hrvatskoj, a za to vrijeme dobio sam samo jednu nagradu. Zapravo, sad sa zadovoljstvom mogu reći da sam dobio dvije. Puno mi znači i ovaj novac jer živim samo od pisanja, a pomoći će da se što više mogu posvetiti svojim novim književnim radovima - dodao je Karakaš.

Piscu je čestitala i glavna urednica tportala Danijela Jozić. Istaknula je kako joj je drago što je tportal 13. put zaredom dodijelio književnu nagradu, i to u ovako krajnje izazovnim vremenima.

- Tportal će i dalje pratiti i podupirati kulturu, a činjenica da smo ovog proljeća premašili brojku od dva milijuna čitatelja samo govori o tome koliki je to impuls da kulturne, a onda i književne teme dopru do šire publike - rekla je Jozić. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u natječaju, posebno piscima, njihovim urednicima i izdavačima, te žiriju na angažmanu.

U finalu 13. književne nagrade tportala bili su još Nataša Govedić ("Kako zavoljeti morskog psa?", Sandorf), Mihaela Gašpar ("Nemirnica", Disput), Ena Katarina Haler ("Nadohvat", V.B.Z.) i Bojan Žižović ("Stanka", Sandorf).

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. i s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Prošle godine najboljim romanom proglašen je "Put u Gonars" Nikole Petkovića, u izdanju nakladničke kuće Profil.

Hina