MINISTARSTVO KULTURE Za dostupnost kulturnih programa osobama s invaliditetom 1,5 milijuna kuna

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima pridonosi podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom jednako kao i društva u cjelini, raznolikosti društva, jačanju kapaciteta zajednice te afirmira njihove kreativne, umjetničke i intelektualne mogućnosti, senzibilizira javnost za umjetnički rad osoba s invaliditetom

 

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020. godini. 

Poziv se prvi put kao pilot projekt provodio u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Ankom Slonjšak, a namjera je pratiti realizaciju programa te prilagođavati poziv, s ciljem da postane redoviti natječaj Ministarstva kulture.

Za programe koji kroz olakšanu dostupnost i prilagodbu kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju osiguravaju dostupnost i pristup kulturnim sadržajima, programima vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti i kulturne baštine osigurana su sredstva u iznosu od 1.564.438 kuna.

 Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima pridonosi podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom jednako kao i društva u cjelini, raznolikosti društva, jačanju kapaciteta zajednice te afirmira njihove kreativne, umjetničke i intelektualne mogućnosti, senzibilizira javnost za umjetnički rad osoba s invaliditetom.

 Sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan je aspekt uključenosti u društvo, za djecu i mlade ograničen pristup toj vrsti aktivnosti može rezultirati smanjenim mogućnostima da razviju vještine i znanja neophodna za njihov osobni razvoj. 

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti