URIHO U petak promocija jedinstvene 'COVID-19 negativne knjižice'

Ovaj naš mali priručnik želimo podijeliti s kolegicama i kolegama iz srodnih radnih sredina, drugih zaštitnih i integrativnih radionica, kao i iz centara za profesionalnu rehabilitaciju, kazali su iz URIHO-ve Službe za rehabilitaciju

 

Doprinosom stručnih radnica URIHO-ve Službe za rehabilitaciju nastao je ovaj mali priručnik koji donosi zbirku tekstova vezanih uz koronadoba, preporuke i savjete obrađene iz perspektive različitih zvanja i poslova koje u Ustanovi obavljaju, rezultate nekih istraživanja rađenih tijekom koronakrize, prijevode korisnih vodiča, informacija i uputa, preporučenu literaturu i linkove te niz drugih detalja na koje bismo svi u ovoj našoj 'novo normalnoj' svakodnevici trebali misliti, primjenjivati ih te podučavati svoje korisnike i zaposlenike, ali jednako tako i nas same.

Promocija će se održati u petak 17. srpnja 2020. godine na otvorenom prostoru u  poslovnom dvorištu URIHO-a u Držićevoj 1, s početkom u devet sati, a uz poštivanje mjera zaštite od COVID-19 virusa.

Predstavljanju 'COVID-19 negativne knjižice' nazočit će ravnatelj Ustanove Josip Držaić, bivša i buduća saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak i Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju.

- Tijekom našeg rada od kuće upravo koronavirus nam je otvorio nove perspektive, prisiljavajući nas i usmjeravajući, možda toga još nismo bili niti dovoljno svjesni, da budemo razumno kreativni i u ovim izazovnim vremenima. Aktualna realnost pandemije koronavirusa pozvala nas je na novi, dijelom izmijenjeni pristup životu i radu, koji nam nije dozvolio čekanje na povratak koji će netko drugi umjesto nas pripremiti.

- Stoga je bilo izuzetno važno potaknuti suradnice i suradnike na razmišljanje i promišljanje kao i na stvaranje osnova za naš novi, dijelom izmijenjeni okvir budućeg funkcioniranja, kako bismo sadržaje i programe našeg rada, po povratku s rada od kuće, mogli i nadalje uspješno provoditi. Ova knjižica upravo je rezultat pokušaja razmišljanja u novom kontekstu, i anticipiranja tog 'novog normalnog'. Naprosto smo željeli biti korak naprijed, ako ne i dva, jer ta naša budućnost je bila tu - kazali su iz URIHO-ve Službe za rehabilitaciju.

'COVID-19 negativna knjižica' jedinstvena je jer, koliko je URIHO-vcima poznato, na području djelovanja Ustanove, odnosno u rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, do sada nije  napisano ni objavljeno ništa slično.

- Pratili smo i pratimo sve relevantne informacije vezane za provedbu mjera zaštite od koronavirusa sve ovo vrijeme, stoga ovaj naš mali priručnik želimo podijeliti s kolegicama i kolegama iz srodnih radnih sredina, drugih zaštitnih i integrativnih radionica, kao i iz centara za profesionalnu rehabilitaciju, a i šire, vjerujući da će u ovoj našoj knjižici pronaći nešto korisno i zanimljivo što će im olakšati ovu 'novo normalnu' svakodnevicu i suživot s koronavirusom - kazali su.

- U svakodnevnoj izravnoj komunikaciji stručnih radnika i radnih instruktora s korisnicima, osobama s invaliditetom i našim zaposlenicima sa i bez invaliditeta, podučavamo ih i obraćamo pozornost na primjenu i poštivanje mjera zaštite od koronavirusa. Ovo je jako važno jer u URIHO-u radi preko 60 posto osoba s invaliditetom čiji je invaliditet često povezan s različitim kroničnim bolestima, što se jednako tako odnosi i na dio naših zaposlenika koji nemaju invaliditet. U ovom času je u URIHO-u i 30-ak korisnika različitih oblika osposobljavanja i radnog treninga koji se provode putem nekoliko projekata. U provedbu programa osposobljavanja i radnog treninga naših korisnika osoba s invaliditetom uvrstili smo i dio koji se odnosi na mjere zaštite od COVID-19 virusa na radnom mjestu. Jednako tako, tijekom edukacije naših radnih instruktora koji su radna podrška zaposlenim osobama s invaliditetom, vrlo važno mjesto ima i podučavanje o tome kako se što efikasnije zaštiti od koronavirusa. Njihov je zadatak stečena znanja i informacije prenijeti na zaposlenike s invaliditetom - pojasnili su iz URIHO-a.

- Osobe s invaliditetom dijele sudbinu s ostalim nezaposlenim osobama koje još uvijek nisu našle mjesto na tržištu rada. Nadamo se da invaliditet u ovo 'novo normalno' koronadoba neće sam po sebi biti eliminatorni faktor kod potencijalnog zapošljavanja zbog eventualnog straha poslodavaca od zaraze osoba s invaliditetom COVID-19 virusom. Naime, mjere zaštite od koronavirusa za osobe s invaliditetom iste su kao i za osobe bez invaliditeta, uz poštivanje i primjenu prijenosa informacija na način koji je prilagođen i dostupan različitim vrstama oštećenja: vid, sluh, intelektualne teškoće - poručili su iz URIHO-a.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti