POSLJEDICE PANDEMIJE Sarajevo Film Festival ove godine uz posebne epidemiološke mjere

Filmski programi Sarajevo Film Festivala, predavanja i razgovori koji ga prate prvi put će biti dostupni gledateljima iz Bosne i Hercegovine putem online platformi

 

Ovogodišnje, 26. izdanje Sarajevo Film Festivala održat će se od 14. do 21. kolovoza, na novim lokacijama i bez uobičajenih festivalskih gužvi, a u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa.

Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posjetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima, uz obaveznu fizičku distancu, redovne dezinfekcije prostora.

Rigorozno će se provjeravati obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, a preporuka je i nošenje maski na otvorenom, ističu sa SFF-a.

- Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna Covid-19 pandemija. Želimo još jednom, zajedno pokazati važnost kulture i umjetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokazati u pravom svjetlu - izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Izrazio je uvjerenje da svi zajedno, organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će unatoč brojnim iskušenjima biti s njima, mogu uspjeti u tome.

- Organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu - ustvrdio je.

Filmske projekcije održavat će se na lokacijama gdje je moguće kontrolirano i kontinuirano provoditi sve epidemiološke mjere.

To su Ljetno kino Raiffeisen, dm Summer Screen, Ljetno kino “Safet Zajko”, te novo Ljetno kino Stari grad.

Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, kinu Meeting Point, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo.

KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Ljetnog kina Raiffeisen i Ljetnog kina Stari grad.

Prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola.

S festivala kažu da će crveni tepih biti mjesto za intervjue s autorima i gostima Festivala, te za promociju svih zdravstvenih, epidemioloških mjera, dok će otvoreni prostori oko kazališta postati "središnje mjesto sigurnih susreta."

U skladu sa situacijom, prijema i partyja u organizaciji Sarajevo Film Festivala i festivalskih gostiju ove godine neće bit, a da bi se izbjegle uobičajene gužve, gledateljima se preporučuje online kupovina ulaznica.

Filmski programi Sarajevo Film Festivala, predavanja i razgovori koji ga prate prvi put će biti dostupni gledateljima iz Bosne i Hercegovine putem online platformi.

Online će se održati i program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz svijeta filma te Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza.

Ove godine Sarajevo Film Festival s dijelom svoga filmskog programa ide i u Mostar, u novootvoreno kino na trgu novoizgrađenog Tržnog centra Plaza.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti