SARAJEVO FILM FESTIVAL Marija Škaričić najbolja glumica, 'Antiotpad' najbolji kratki film

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra ocijenio je Festival uspješnim unatoč izazovima na koje prošle godine nitko nije mogao računati. Jasno je, kazao je, da projekcije s publikom i razgovori s filmskim umjetnicima svima nedostaju

 

Glumica Marija Škaričić dobila je u četvrtak Srce Sarajeva za najbolju glumicu, a hrvatsko ostvarenje 'Antiotpad' Tina Žanića odnijelo je nagradu za najbolji kratki film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), objavljeno je na magazin.hrt.hr.

Ovogodišnje izdanje SFF-a, koje je zbog pandemije koronavirusa u cijelosti realizirano u online formatu u svom natjecateljskom dijelu, završeno je u četvrtak, 20. kolovoza 2020., dodjelom nagrada.

- Jako me razveselila ova nagrada i želim se zahvaliti cijeloj ekipi - kazala je Škaričić nakon što je objavljena odluka.

Film 'Mare' u kojem je glumila, snimljen u hrvatsko-švicarskoj koprodukciji čiju režiju potpisuje Andrea Štaka i koji je bio u konkurenciji za najbolji igrani film, dobio je partnersku nagradu koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE). 'Mare' će tako dobiti posebnu potporu CICAE u distribuciji i prikazivanju kroz mrežu koju čini tri tisuće kina.

- Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film dobilo je hrvatsko ostvarenje pod naslovom 'Antiotpad' redatelja Tina Žanića. Film je zapravo priča o problematičnom zagrebačkom adolescentu kojega okolnosti dovode do samog ruba pucanja. Najboljim igranim filmom 26. SFF-a žiri je proglasio kosovski film 'Exil' redatelja Visara Morine. Film donosi priču o kosovskom Albancu koji živi i radi u Njemačkoj i tamo se suočava s  diskriminacijom zbog svog etničkog podrijetla. Ru Hasanov dobio je nagradu za najboljeg redatelja, a najbolji je glumac Vangelis Mourikis koji je ostvario ulogu u filmu 'Kopač'. Među 16 dokumentarnih filmova najboljim je proglašen 'Sretan Božić Yiwu' u režiji Mladena Kovačevića, a najbolji kratki film je grčko ostvarenje 'U njenim koracima' redateljice Anastasie Kratidi – objavljeno je na HRT-u.

Ovogodišnji SFF publici je ponudio 187 filmova iz 56 zemalja.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra ocijenio je Festival uspješnim unatoč izazovima na koje prošle godine nitko nije mogao računati. Jasno je, kazao je, da projekcije s publikom i razgovori s filmskim umjetnicima svima nedostaju.

- Ovo je bilo jedno veliko iskustvo - kazao je Purivatra, dodajući kako se postiglo najviše što je moguće jer se djelovalo unaprijed i razvijena je platforma koja je na izazov odgovorila 'čistom peticom'. Dio SFF-a, kako je kazao njegov direktor, temeljem stečenog iskustva i u narednim bi se godinama mogao nastaviti odvijati u online formatu.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti