DIVERT Premijera Neobične ljubavi inkluzivno plesnog kolektiva

Postoji li uopće obična ljubav ili je svaka, baš svaka ne-obična, pokušat će odgovoriti predstava Neobične ljubavi. Inkluzivnost ove predstave nalazi se u performativnim, fizičkim i generacijskim raznolikostima izvođačkog ansambla

 

Premijerne predstave za djecu i mladu publiku Neobične ljubavi nastale u produkciji DIVERT inkluzivnog plesnog kolektiva, a u režiji i koreografiji Žaka Valente održat će se 18. i 19. rujna 2020, u 18 sati, u Zagrebu, MSU - dvorana Gorgona.

DIVERT je jedinstvena plesna skupina po tome što u svom izvođačkom ansamblu okuplja izvođače sa i bez invaliditeta, do sada je svojim inkluzivnim plesnim predstavama i edukativnim programom dotakla publiku širom Hrvatske, a dobitnici su i nekoliko nagrada.

- Neobične ljubavi naša je prva predstava kojom se obraćamo dječjoj i mladoj publici, a u kojoj se  plesom, igrom i pjesmom bavimo temom ljubavi. Autor, redatelj i koreograf eminentni je plesni i kazališni umjetnik Žak Valenta, a izvođački ansambl čine Marina Bura (izvođačica, aktivistkinja i studentica sociologije) Filip Sever (mladi glumac, plesač i pjevač, student Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku), Iva Nerina Sibila (plesačica i umjetnička vodteljica Diverta) i Helvecia Tomić (izvođačica i jedina u Hrvatskoj aktivna edukatorica DanceAbility metode). Glazbu je skladao Dušan Maksimovski, a majstor svjetla i fotograf je Jason Mulhausen. Predstava traje 50 minuta, a ulaznice po cijeni od 25 kn u prodaji su na blagajni MSU od 15. 09. u radno vrijeme muzeja, od 11 do 19 sati - priopćili su iz Diverta.

O predstavi:

Ljubav je, između ostalih svojih neobičnosti, jedina imenica koja ima funkcija glagola. Sam po sebi, pojam ljubavi je nejasan, prazan, općenit. Tek kada smo u njemu, kada se živi voleći, ljubav dobiva svoje značenje.

- Ovu smo temu izabirali kako bismo magičnim svijetom kazališta djeci i mladima otvorili u današnje vrijeme gotovo subverzivni pojam ljubavi. Pitanja poput 'Što je to što zovemo ljubav?', 'Zašto volimo nešto ili nekoga?', 'Kako osjećamo ljubav?' i mnoga druga pitanja koja muče malene, ali i nas odrasle, početna su točka ovog autorskog projekta. Za nas, ova je predstava kontrapunkt prevelikoj količini nasilja kojemu smo svi, bez obzira na dob, izloženi putem javnih medija i interneta, kao i  komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji na potpuno neprimjeren način tumače ljubav… A upravo su kvaliteta i snaga ljubavi koju primamo u djetinjstvu ono što nas za cijeli život obilježi i formira.

U našem se projektu zato bavimo onim poetičnim i čarobnim dijelom nas, onim koji voli i koji je voljen, kažu iz Diverta.

- Tako su Neobične ljubavi predstava u kojoj nizom situacija pričamo priče o ljubavi. Izvođačkom se igrom, plesom i pjesmom, raznim referencama iz bajki, pop-kulture i sjećanjima na djetinjstvo otvaraju prepoznatljivi odnosi, neki duhoviti i zabavni, a neki i s 'druge strane ljubavi', oni koje podsjećaju da ljubav liječi, ali ponekad i  boli. Tako susrećemo nezgrapnu ljubav iz svijeta lutaka, situaciju iz školskih hodnika i tajnovitu pre-teen zaljubljenost, razigrane odnose među braćom i sestrama i uvijek dinamične među roditeljima i djecom, a tu je i čista dječju ljubav prema svijetu...

- Što u ovoj predstavi radi Darth Vader, princeza Elsa, Wonder Woman i batmobil, kako je tekla ljubavna priča između tajanstvenih Kikija i Dragane, postoji li uopće obična ljubav ili je svaka, baš svaka ne-obična, pokušat ćemo odgovorit predstavom Neobične ljubavi - pojasnili su iz Diverta.

Inkluzivnost ove predstave nalazi se u performativnim, fizičkim i generacijskim raznolikostima izvođačkog ansambla.

Predstava Neobične ljubavi financijski je podržana od Ministarstva kulture, a ostvarena u suradnji s Odjelom za edukativnu djelatnost MSU.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti