GRAD ZAGREB Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2021. godinu

Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2021. godinu Grad Zagreb objavit će 18. rujna 2020., rečeno je na konferenciji za medije održanoj u utorak, 15. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti

 

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za kulturu Milane Vuković Runjić, Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu bit će aktivan od 18. rujna do 19. listopada. S obzirom na pandemiju koronavirusom, isti sadrži neke novosti.

- Svi prijavitelji upućuju se da predlože programe za koje su sigurni da će ih moći realizirati uz primjenu epidemioloških preporuka. Primjerice, uz prijavu je poželjno predložiti i alternativne mogućnosti održavanja programa, planirati veći broj programskih aktivnosti manjeg formata ili, u slučaju muzejske i likovne djelatnosti, manji broj projekata koji će se realizirati tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Samostalni umjetnici upućuju se da ostvare veću suradnju s našim ustanovama u kulturi, organizatorima iz srodnih umjetničkih područja - rekla je Vuković Runjić.

Na konferenciji je bilo govora i o početku nove sezone u gradskim ustanovama u kulturi, koje su započele s radom - potresu i pandemiji unatoč.

- Većina zagrebačkih ustanova u kulturi počinje novu sezonu. Program je pripremljen i u Dvorani Lisinski koju još čeka obnova, a svoja će vrata publici otvoriti početkom studenoga. Zagrebačka filharmonija koja također koristi Dvoranu u međuvremenu će dio programa, kao i do sada, izvoditi na alternativnim lokacijama: HNK-u, Parku Maksimir, Crkvi sv. Križa u Sigetu - rekla je Vuković Runjić.

Kako je nadalje objavljeno na zagreb.hr, pročelnica je kazala i kako je sanacija oštećenih objekata u tijeku pa će tako već u listopadu s radom početi Kazalište Komedija, a do kraja ove godine bit će sanirana i oštećenja uzrokovana potresom u Gradskom dramskom kazalištu Gavella. Početkom sljedeće godine trebale bi početi izvedbe u saniranoj dvorani. Nastavak izvođenja radova na izgradnji pokusne dvorane planira se krajem ove godine te bi radovi trebali završiti polovicom sljedeće godine.

- Iako zbog pandemije dječja kazališta ne mogu primati organizirane grupe djece školske i predškolske dobi, sva kazališta izvode predstave za građanstvo pa pozivamo roditelje da, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, povedu djecu u kazališta koja će zbog ove situacije povećati broj matineja za građanstvo, a neke će predstave i dalje biti dostupne online - rekla je Vuković Runjić.

Što se ostalih ustanova tiče, većina muzeja koji nisu oštećeni u potresu otvoreni su, dok će i oštećene ustanove također ponuditi neke programe na alternativnim lokacijama ili digitalnim platformama.

- Izložba Lovre Artukovića, koja je trebala biti otvorena u Umjetničkom paviljonu, bit će realizirana u Modernoj galeriji. Arheološki muzej koji je također oštećen u potresu priprema niz programa u prostoru Galerije u Petrinjskoj 38, Pavla Hatza 6 i na drugim lokacijama izvan Muzeja. Dvije izložbe moći će se razgledati i virtualno. Školski muzej dio svog programa odraditi će u školama, a jednu od izložbi posjetitelji će moći razgledati u Etnografskom muzeju, početkom listopada. Ostali muzeji su otvoreni pa se tako primjerice u Galeriji Klovićevi dvori može razgledati izložba Zlatka Kesera - rekla je pročelnica Ureda za kulturu, ističući kako je nakon lockdowna opet oživjela i festivalska scena pa uskoro kreću i filmski festivali poput Animafesta i ZagrebDoxa, koji će se održati u dvorani SC-a.

Pročelnica Vuković Runjić podsjetila je i kako je još uvijek u tijeku Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. godini u sklopu projekta Zagrebačka muza, a sve informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici KIC-a.

U dijelu koji nije oštećen prvu izložbu nakon potresa otvorio je i Muzej za umjetnost i obrt. O nastavku sanacije te novim programima na konferenciji je govorio ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović.

- Nismo otvorili Muzej, ali smo otvorili prvu izložbu Svjetlana Junakovića. Pokušat ćemo na razne načine publici približiti stalni postav muzeja na drugim lokacijama, a također kroz online projekte - rekao je Gašparović.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt podsjetio je ujedno i na 25. godišnjicu otvaranja stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt te je najavio i nove izložbe, među kojima je i izložba 'Protreseni MUO', kojom će se obilježiti i 140. godina osnutka Muzeja i velikog potresa u Zagrebu.

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti