PREDAVANJE MARTINE PIŠKOR Kako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima

Ovo predavanje usredotočit će se na tri Zagorkina romana – Kći Lotršćaka, Gričku vješticu i Republikance te u njima iscrpno opisanu svakodnevicu u 18. stoljeću u središnjoj Hrvatskoj

 

Predavanje Martine Piškor pod nazivom 'Kako su živjeli Zagorkini likovi? Svakodnevica u 18. stoljeću u odabranim Zagorkinim romanima' koje će se održati u srijedu, 30. rujna s početkom u 19 sati, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8.

O pisanju svojih povijesnih romana Zagorka je jednom izjavila: 'Ja moram biti 'garederobierka' i 'frizerka', moram svoje likove obući, češljati. Moram biti i 'rekviziter' koji uredjuje stanove svojim osobama i pružati im rekvizite – kao pravi redatelj imam poviest kostima, oko dvije hiljade slika za sva stoljeća i po tim slikama za svaku priliku odaberem svojim osobama posebnu garderobu.' (ulomak iz novinskog članka 'Predavanje gđe Zagorke: Kako nastaju njezini romani', Nova Hrvatska, IV/1944., broj 269, 14. str.)

U svojim romanima, osim što kritički progovara o političkim pitanjima, Zagorka pomno opisuje i svakodnevicu svojih protagonista. Ovo predavanje usredotočit će se na tri Zagorkina romana – Kći Lotršćaka, Gričku vješticu i Republikance te u njima iscrpno opisanu svakodnevicu u 18. stoljeću u središnjoj Hrvatskoj. Tko su bili njezini junaci i junakinje? U kakvim su uvjetima živjeli, kako su se prehranjivali, odijevali? Kako su provodili svoje slobodno vrijeme? Na koji je način onodobni društvenopolitički poredak i svjetonazor oblikovao život pojedinaca i različitih društvenih grupa s obzirom na stalež i rod? Ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati. Posebna će se pozornost posvetiti i instituciji braka u 18. stoljeću, koja je u Zagorkinim romanima često predstavljala svojevrsnu mizanscenu za odigravanje kako svakodnevnih, tako i političkih događanja koja su oblikovala povijest.

Broj mjesta je ograničen stoga  rezervirajte svoje mjesto na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121 (kontakt osoba: Ana Zbiljski)

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti