FESTIVAL PRAVA DJECE Mentalno zdravlje djece i mladih danas je ozbiljno ugroženo

Istraživanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, uz sve ostalo, ukazalo je da oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20 posto tvrdi da ima ozbiljne znakove depresije i stresa

 

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je 9. listopada, povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, online panel 'Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju u kojem se govorilo o mentalnom zdravlju i dobrobiti mladih tijekom pandemije,  putem Zoom aplikacije, na Facebook stranici Festivala prava djece kao i na platformi R plus.

Kako pandemija utječe na mentalno zdravlje djece i mladih i što učiniti? Koji su konkretni savjeti stručnjaka? Što o svemu misle mladi?

Festival ima moto 'Mali festival za velike teme' i te velike teme stavlja u fokus  kroz filmove koje su snimili djeca i mladi, ali i kroz razgovor sa stručnjacima.

- Današnja tema je jedna od 'velikih' tema, to je mentalno zdravlje djece i mladih, njihova dobrobit ali i mogućnost razgovora o osjećajima s odraslima, roditeljima, nastavnicima. Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada i ova tema je aktualna više nego ikada - napomenula je uvodnim govorom direktorica programa Festivala prava djece i moderatorica panela Katarina Ivče Farnell.

Cilj panela i festivala je educirati i osvijestiti učitelje, profesore, općenito djelatnike u obrazovnim institucijama i sustavu, kao i širu javnost, koliko je mentalno zdravlje goruća tema u društvu.

Istraživanje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta 'Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj', provedeno prije dvije godine na oko deset tisuća djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5 posto  barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20 posto izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa.

 

 - Svaki peti adolescent ima ozbiljne depresivne simptome dok ozbiljnije anksiozne smetnje ima svaki treći srednjoškolac. Djevojke su u punom većem riziku nego mladići, svaka treća djevojka ima ozbiljnijih simptoma koji ukazuju na narušeno mentalno zdravlje. Djevojke posebno trebaju našu pomoć. Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima i misle da im ne bi pomogli . Više od 50 posto djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima - iznijela je dr.sc. Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koja je provela istraživanje.

Trenutna situacija uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 donijela je nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Osim među članovima obitelji, brizi o mentalnom zdravlju nužno je posvetiti veliku pozornost u odgojno-obrazovnim ustanovama. Na tim mjestima djeca i mladi provode mnogo vremena, grade svoj karakter i odrastaju, stoga im je potrebno sigurno i uključivo okruženje koje podrazumijeva i pružanje programa socijalnih i emocionalnih vještina, te pravovremene podrške. 'I ovdje dolazi FILM koji nam je saveznik pri pomoći djeci i mladima u razvoju vještina koje će im koristiti u ostvarenju kvalitetnih društvenih veza, te ih naučiti kako se suočiti s problemima i riješiti ih. Film omogućuje svima da zastanu na trenutak i zagledaju s u sebe i osjete trenutak!' rekla je Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Alternatora.

Stela Toner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, govorila je kako su ona i njezini kolege doživjeli prekid nastave i fizičku udaljenost jedni od drugih i kako im sada izgleda kvaliteta života tijekom pandemije. 'O tome se vrlo malo govori, a kako se osjećamo, vrlo rijetko dijelimo zbog stigme ili srama u društvu'

U panelu su sudjelovali Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja, vanjska suradnica na Učiteljskom i Kineziološkom fakultetu, predsjednica Alternatora, Mirjana Kozina, nastavnica u Školi za medicinske sestre Vrapče, Stela Tonner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu,  Ivona Eterović, psihologinja, članica operativnog tima Mreže mladih Hrvatske.

Emitirala se i snimka izjava Regine Castillo, predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, i Helence Pirnat Dragičević, pravobraniteljice za djecu.

12. Festival prava djece do sada je okupio više od 50.000 djece i mladih te je jedini inkluzivni festival u regiji, a ove godine djeluje pod sloganom 'Festival dolazi na tvoj ekran!' jer se odvija putem interneta, društvenih mreža i elektroničkih medija – televizije.

Svi filmovi koje su snimila djeca bit će dostupni njihovim vršnjacima u svim školama u Hrvatskoj putem mrežne stranice Festivala www.festivalpravadjece.com , a učitelji će moći preuzeti i nastavne pripreme za rad na razne teme koje spadaju u područje mentalnog zdravlja. Cilj je da što više učitelja preuzme nastavne pripreme i što više razgovara s djecom i mladima na temu mentalnog zdravlja.

Program zabavnih i poticajnih obiteljskih filmova 'Dobre vibracije' se umjesto u kinu ove godine odvija na HRT 3. Filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida.

Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom. Festival financijski podržavaju Ured UNICEF-a za Hrvatsku, HAVC, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti