INVESTICIJE U HNK SPLIT Obnovljeno pročelje, a u tijeku i ugradnja dizala za osobe s invaliditetom

Svi projekti prilagodbe zgrade 'hrama splitske kulture' osobama s invaliditetom odobreni su od Ministarstva kulture, odnosno splitskog Konzervatorskog odjela te potvrđuju kako kultura ne smije poznavati ni granice ni ograničenja

HNK Split

 

Svi radovi na izgradnji okna dizala te ugradnji samog dizala u najznačajnijoj kazališnoj ustanovi u Dalmaciji, splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, bit će okončani do sredine prosinca, što znači da će do kraja godine programi i scenski doživljaji biti ravnopravno dostupni i osobama s invaliditetom, objavljeno je na službenoj Facebook stranici Grada Splita.

Dizalo će se nalaziti na mjestu gdje je nekad bila blagajna, odakle se diže prema prvoj etaži, foajeu te je dalje osiguran nesmetan pristup ložama, mezaninu. U tijeku su armiranobetonski radovi izrade okna dizala, kao i radovi na budućim elektro instalacijama. Vrijednost ovog dijela građevinskih zahvata iznosi 327 tisuća kuna. Za 212 tisuća kuna nabavljeno je i dizalo, a iznos uključuje i ugradnju.

Valja naglasiti da se ovaj projekt financira iz EU projekta ‘TURISM4ALL’ u suradnji s JU Rerom i HNK, a čiji je cilj promicanje dostupnosti turističkih odredišta i kulturne baštine. Svi projekti prilagodbe zgrade ‘hrama splitske kulture’ osobama s invaliditetom odobreni su od Ministarstva kulture, odnosno splitskog Konzervatorskog odjela te potvrđuju kako kultura ne smije poznavati ni granice ni ograničenja.

Također, na samom početku nove kazališne sezone, završena je i obnova fasade glavnog pročelja zgrade splitske nacionalne kazališne kuće. Popravljeni su i obnovljeni svi oštećeni elementi. Nakon što su demontirani i posljednji dijelovi građevinske skele, otkriven je pogled na novo ruho bogato dekoriranog pročelja teatra te njegove alegorijske likove. Sredstva u visini do 500 tisuća kuna osigurali su Ministarstvo kulture i Grad Split.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti