UDRUGA ZAMISLI U svim kazalištima treba osigurati naraciju i logističko-tehničku podršku za slijepe

Kako prilagodba kazališnih predstava u Hrvatskoj nije sustavno riješena, ovom konferencijom želimo upozoriti da se u kazalištima osigura minimalni standard, istaknula je Svjetlana Marijon

Svjetlana Marijon

Svjetlana Marijon

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI organizirala je jučer, 21. listopada online konferenciju pod nazivom 'Izazovi konzumiranja kulturnih sadržaja OSI, Hrvatska i EU praksa' kako bi upozorila na slabu dostupnost prilagodbe kazališnih predstava osobama oštećena vida.

Na konferenciji koja je okupila 40 sudionika govore su održali predstavnici Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba, dok su svoja iskustva u radu s osobama oštećena vida iznijeli kazališni redatelji i glumci. Druga je ovo od pet online konferencija koje Udruga ZAMISLI organizira u sklopu projekta 'Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom' čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. Projekt financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Kazališni i filmski redatelj, glumac, skladatelj, scenograf i dramaturg Mario Kovač jedini u Hrvatskoj napravio je doktorat na temu metodologije rada sa slijepim osobama u kazalištu.

- U staroj Grčkoj odlazak u kazalište bio je obaveza i plaćale su se kazne ako niste gledali predstave suvremenika, jer je to ujedno bio i sat povijesti, vjeronauka, kulture te međusobnog razumijevanja. U Hrvatskoj se na slijepe osobe koje idu u kazalište još uvijek gleda s dozom predrasuda. No svako društveno biće ima potrebu za izražavanjem kroz umjetnost i uživanje u kulturi i to terapeutski djeluje na sve - glumce, ali i slijepe osobe koje ostvaruju punu interakciju kroz prilagođenu predstavu - istaknuo je Mario Kovač.

Udruga Zamisli 2005. godine pokrenula je projekt 'Slušam dakle vidim' kako bi osobama oštećena vida omogućila ravnopravno praćenje kazališnog repertoara u Gradu Zagrebu. Projekt se sastojao od edukacije naratora, kako bi se sav sadržaj mogao prilagoditi osobama oštećena vida, a potom i suradnje s kazalištima koja su prihvatila ovakav način uključenja osoba oštećena vida u kazališni život. Osobe s oštećenjima vida naraciju slušaju kroz slušalice, odnosno prijemnike. Preko tih slušalica slijepe osobe dobivaju određene opise scena kako bi tijek radnje dobio određeni smisao te kako bi imale bolji uvid u samo djelo, a unaprijed pripremljen tekst od strane urednika naratora čitaju studenti glume na Akademiji dramskih umjetnosti ili poznati glumci.

Kristina Krepela

Kristina Krepela

- Među prvim naratorima bili su Goran Grgić, glumac iz HNK, kao i Damir Markovina, Boris Svrtan, glumac i redatelj iz Gavella te glumice Ankica Dobrić, Dunja Sepčić, Barbara Nola i Kristina Krepela. U 15 godina, za osobe oštećena vida prilagođeno je više od 30 predstava koje je pogledalo više od 50 osoba oštećena vida, a neki se i danas vraćaju u svakoj prigodi.

Osim toga, Udruga Zamisli se aktivno posvetila i prilagodbi filmova osobama s oštećenjima vida. Kroz taj segment educirano je sedam urednika naracije i prilagođeno 30 domaćih i stranih filmova. Kako prilagodba kazališnih predstava u Hrvatskoj nije sustavno riješena, ovom konferencijom želimo upozoriti da se u kazalištima osigura minimalni standard koji uključuje logistiku, tehničku opremu i naratore, a kao dio redovnog programa financiranja, jer će jedino na taj način osobe oštećena vida biti izjednačene u mogućnostima s ostalim gledateljima - istaknula je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

- S Udrugom Zamisli i slijepim i slabovidnim osobama surađujem već više od 14 godina. Od onda sam puno toga naučila od svih njih o životu, upornosti, ustrajnosti, ali i kazalištu i filmu. Za osobe oštećena vida na kazališnim predstavama bila sam narator, snimala naracije za igrane filmove, a stalni sam glumac-suradnik u snimanju naracija za slijepe i slabovidne za filmove Festivala o dječjim pravima. Zahvalna sam na svim tim divnim susretima, iskustvima i znanju koje sam stekla i koji su me učinili ne samo boljom glumicom, već prije svega boljim čovjekom - istaknula je glumica Kristina Krepela.

Slijepi urednici naracije, Albina Žnidar i Danijel Baričević, iznijeli su svoje iskustvo i dali prijedloge za određivanje minimalnog standarda i uključivanja direktnog financiranja za osiguravanje prilagodbi u svim kazališnim sadržajima u trenutku nastajanja.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti