IMPROSPEKCIJE 2020. Danas počinje 14. Međunarodni festival improvizacije

U stvaranju programa vodile smo se potrebom za održavanjem suradnji, kako s institucijama, tako i s umjetnicima/ama s kojima je suradnja već uspostavljena tijekom ranijih godina. U komunikaciji s njima, došlo je do preoblikovanja zamišljenih programa koje, uslijed situacije izazvane pandemijom, nije bilo moguće realizirati, u nove, još uvijek žive i izazovne formate, kazale su voditeljice Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović

Improspekcije, festival

 

Ovogodišnjim Improspekcijama, četrnaestu godinu za redom, želi  se pružiti prilika tjelesnim, improviziranim pristupima radu da nam otvore percepciju te da nas time podrže u trenutku i intenzitetu koji živimo; da nam pokažu što znači biti (tjelesno) prisutan u ovdje i sada naspram pokušaju uspostavljanja kontrole (i osjećaja nemogućnosti kontrole) nad onime što slijedi.

Međunarodni festival improvizacije Improspekcije 2020 održat će se od 24. do 28. studenog online i uživo, u Muzeju suvremene umjetnosti i na Savskom nasipu.

- U stvaranju programa, vodile smo se potrebom za održavanjem suradnji, kako s institucijama, tako i s umjetnicima/ama sa kojima je suradnja već uspostavljena tijekom ranijih godina. U komunikaciji s njima, došlo je do preoblikovanja zamišljenih programa koje, uslijed situacije izazvane pandemijom, nije bilo moguće realizirati, u nove, još uvijek žive i izazovne formate. Takvi su online izvedbeni susret OPEN Exchange rezidencijalnog programa koji povezuje umjetnike iz Irana, SAD-a i Hrvatske, koreografski projekt Svako sada je vrijeme, prostor - INSCULP Snježane Premuš pretvoren u online score iz kojeg nastaje plesni video, iskustvene Sesije o dodiru slovačkih kolektiva Zdruhestrany i mimoOs o.z, te dva plesna filma s Kirstie Simson Hool i Force of Nature koje će publika moći pogledati namjesto planirane  izvedbe - kazale su umjetničke voditeljice Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić Mihanović.

 S druge strane, bavile smo se načinima na koje možemo povezati i omogućiti rad, kako lokalnih, tako i regionalnih umjetnika, što nam se činilo na osobit način važnim u trenutnoj situaciji. U tom smislu smišljeni su projekti: Improspekcije pozivaju: Kazalište na otvorenom s jedanaest umjetnika različitih generacija, Svako sada je vrijeme, prostor - INSCULP Snježane Premuš, u suradnji s desetero slovenskih i desetero hrvatskih plesnih umjetnika, te prezentaciju određenih istraživačkih praksi (Zrinka Užbinec, Matej Kejžar i Lana Hosni) kojima su se naši kolege bavili tijekom ove godine.

 

Anita Blažinović

 

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti