VARAŽDINSKA BISKUPIJA Članovi Udruge slijepih Međimurske županije proslavili blagdan Svete Lucije

Prije samog blagoslova nekoliko riječi zahvale izrekla je i Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, posebno istaknuvši kako se ne treba bojati niti predati jer Bog uvijek pozove odabrane da slijede put našeg Spasitelja čije ćemo rođenje s radošću dočekati i proslaviti blagdan Božića

Varaždinska biskupija

 

U subotu, 12. prosinca 2020. godine, članovi Udruge slijepih Međimurske županije proslavili su blagdan Svete Lucije u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Prije svete mise bila je mogućnost za svetu ispovijed za koju je vjernike je pripremio velečasni Dario Levanić, svećenik u koprivničkoj župi bl. Alojzija Stepinca, koji je uz suslavlje velečasnog Leonarda Šardija, povjerenika Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, te fra Ivana Crnkovića predslavio svetu misu, objavljeno je na mrežnoj stranici Varaždinske biskupije.

U pripremi za ispovijed velečasni. Levanić okupljenima je iznio stihove psalmista Davida o tome kako se osjeća čovjek u grijehu i kako biva oslobođen kad svoje propuste prizna Bogu i za njih se iskreno kaje. Nakon ispovijedi, za vrijeme koje se molila radosna krunica, euharistijsko je slavlje bilo svečano i zahvalili smo Gospodinu i svetoj Luciji što nas je okupila i ove godine unatoč izazovnom vremenu pandemije zbog čega je cjelokupni program i održan uz pridržavanje epidemioloških mjera. Na misi su aktivni bili članovi Udruge slijepih Međimurske županije pa je tako prvo čitanje pročitao Danijel Kralj, otpjevni psalam Magdalena Hatlak, a molitvu vjernika Štefanija Matotek.

U svojoj se homiliji velečasni Levanić osvrnuo na život svetaca i evanđeoske tekstove posljednjih triju nedjelja koje su prethodile došašću, kada se razmatralo o mudrim i ludim djevicama, talentima i posljednjem sudu, a sve je povezao s Evanđeljem po Mateju, pročitanim na toj misi, u Varaždinska biskupijakojem Isus učenike poziva da budu mudri. Kraljevstvo nebesko zaslužit će samo oni koji grade kuću na stijeni, a ne na pijesku, kao što to čine ludi, zato je, prema riječima predvoditelja euharistije, vrlo važno izabrati put dobra, a ne put zla i u svemu, što god činimo u životu, valja težiti nebeskim dobrima poput svećenika koji je spoznao da nakon smrti nije kraj jer će otići ili na stranu dobra ili na stranu zla, a to je otkrio u samostanu kod redovnika koji ga je pitao što planira u životu.

Mladić, još neodlučan da li da postane svećenik ili obiteljski čovjek, najprije je želio pronaći djevojku, vjenčati se, osnovati obitelj, studirati, pronaći posao, imati sigurnost u životu do mirovine i onda umrijeti, međutim, kad ga je redovnik pitao što nakon smrti, zamislio se i shvatio poruku i pozdrav kojim ga je redovnik često pozdravljao: 'Memento mori!', što znači 'Sjeti se da ćeš umrijeti!' Promijenivši svoju odluku te je o životu, obitelji, prijateljima i svemu drugome počeo razmišljati drukčije, ispunjen duhovnim vrijednostima, a to je upravo i cilj – živjeti koračajući prema nebu.

U tom smislu, dakako, treba slijediti sve svete među kojima i svetu Luciju, koja je slijedila Isusa do kraja života jer Gospodin je bio njezino svjetlo.

Na kraju misnoga slavlja velečasni Šardi zahvalio je Trojedinome Bogu, svetoj Luciji, Udruzi slijepih Međimurske županije i svima okupljenima što smo se uspjeli okupiti i ove godine, doduše, u manjem broju, ali jednako radosno kao što je to bilo i prethodnih godina u katedrali u Varaždinu. Prije samog blagoslova nekoliko riječi zahvale izrekla je i Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, posebno istaknuvši kako se ne treba bojati niti predati jer Bog uvijek pozove odabrane da slijede put našeg Spasitelja čije ćemo rođenje s radošću dočekati i proslaviti blagdan Božića.

Susret je završen uz želju da nas Gospodin i dalje prati, vodi i čuva kako bismo božićne i novogodišnje blagdane proslavili u radosti, veselju i uz Božji blagoslov krenuli u novu, vjerujemo i bolju 2021. godinu.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti