ONLINE EDUKACIJA Zimska škola hrvatskog folklora 2021. bit će posvećena Dinarskoj zoni

Zbog protupandemijskih mjera, Zimska škola hrvatskog folklora 2021. održat će se online 30. i 31. siječnja i 6. i 7. veljače putem Zoom platforme, a bit će posvećena Dinarskoj zoni

 

Na Zimskoj školi podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskog područja, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.

Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.

Uz to, posebno predavanje će biti posvećeno dječjem folkloru, učit će se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu, o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima.

Zimska škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih kulturno-umjetničkih društava, folklornih i tamburaških skupina.

Voditelj Programa je Andrija Ivančan, a voditeljica i organizatorica Snježana Jurišić iz Hrvatske matice iseljenika.

Predavanja će održati hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün te Vjekoslav Martinić.

Budući da su predavanja online, polaznici mogu prema rasporedu nazočiti svim predavanjima, a radionice za glazbala se dogovaraju s voditeljem.

Ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora održana je u Koprivnici, a njome su proslavljena dva značajna jubileja - 25 godina organizacije tog programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika (HMI) te 55 godina postojanja Škole. Naime, stručni program Škole osmislio je i postavio 1964. uvaženi znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije Ivan Ivančan.

Autor: Hina