GRAD RIJEKA Izdvojeno 200.000 kuna za monitore za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija

Riječ je o osam monitora koji omogućavaju kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika, vrijednih oko 200.000,00 kuna, a koji će i nakon pandemije biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka

 

U znak podrške zdravstvenim djelatnicima izloženima iznimnim naporima tijekom pružanja zdravstvene zaštite oboljelima od covida-19 te za dobrobit građana koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog te bolesti, Grad Rijeka je ponudio pomoć KBC Rijeka u vidu nabave opreme, objavljeno je na rijeka.hr.

Kako je pojašnjeno, riječ je o osam monitora koji omogućavaju kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika, vrijednih oko 200.000,00 kuna, a koji će i nakon pandemije biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka.

- Nije tajna da je Grad Rijeka i do sada imao razumijevanja za sve potrebe KBC Rijeka, premda je riječ o ustanovi koja je primarno u nadležnosti Ministarstva zdravstva. No kad god je trebalo Grad Rijeka je pomagao, bilo u vidu nabave potrebne opreme, izvođenja građevinskih radova ili ustupanju zemljišta za izgradnju nove bolnice. U stalnom smo kontaktu sa ravnateljstvom KBC-a i ponudili smo im našu pomoć u segmentu u kojem oni smatraju da je potrebno. Njihova je procjena bila da im je trenutno najpotrebnije nabaviti monitore za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija pa smo to i učinili - rekao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako ponuda vrijedi i dalje te će Grad uvijek biti na raspolaganju, kad zatreba.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić istaknuo je da je nabavka monitora za kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika nužno potrebnih za rad s najtežim covid-bolesnicima temelj nove patologije - post Covid sindroma.

Pojašnjeno je da upravo ovakvi monitori omogućavaju kontinuirano praćenje vitalnih funkcija bolesnika, specifičnije, respiracijskih pokreta, saturacije kisikom, temperature, arterijskoga tlaka i drugih parametara koji se prate višekanalnim EKG-om će nam jako dobro doći. Naime, riječ je o sofisticiranoj opremi iz serije Mindray uMEC, koja će i nakon pandemije biti u funkciji liječenja oboljelih na Klinici za anesteziologiju i intenzivno liječenje te tako dugoročno ostati dostupna potrebitim građanima Rijeke i svim drugim korisnicima zdravstvenih usluga KBC-a Rijeka.

Osim prednje istaknutih, potpisivanju su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, zatim Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke te Sanja Matijević Rončević, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti