INTERVJU, ORNELA KLEVISSER-TOMAŠIĆ Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka

Moja poruka osobama s invaliditetom je da kroz različitu podršku i aktivno uključivanje u sve sfere života mogu postići puno i da je njihov doprinos društvu neprocjenjiv, kaže Ornela Klevisser-Tomašić, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Rijeka

 

Misija Centra za rehabilitaciju Rijeka je promicati razvoj usluga podrške osobama s intelektualnim teškoćama kroz njihovo aktivno uključivanje u društvenu dinamiku svakodnevnog življenja zajednice koja cijeni njihov doprinos i poštuje njihova ljudska prava i mogućnosti. Žele društvo blagostanja koje cijeni različitost i poštuje čast i dostojanstvo života svih svojih članova.

Upoznajte čitatelje In Portala s poviješću Centra.

- Ustanova datira iz 1985. godine kada je na adresi Stane Vončine 2 u Rijeci osnovan Centar za radno-proizvodne i okupacijske aktivnosti osoba s invaliditetom, zamišljen tada kao centar za dnevni boravak osoba s invaliditetom. Godine 2003., zahvaljujući velikoj podršci Grada Rijeke i Primorsko- goranske županije i roditelja, otvorena je nova ustanova socijalne skrbi na Brašćinama, čiji je osnivač Republika Hrvatska pod nazivom Centar za rehabilitaciju Rijeka. Zbog sve većih potreba za ovakvim tipom boravka i smještaja, 2007. godine otvara se dislocirana jedinica podružnica na Krku, 2009. godine otvara se Podružnica Pulac, a 2014. godine Centru se pripaja sadašnja Podružnica Kraljevica Oštro. Tijekom 2015. godine započeo je projekt organiziranog stanovanja korisnika.

Centara za rehabilitaciju Rijeka je ustanova u sustavu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tko su korisnici Centra, koje dijagnoze imaju?

- Naši su korisnici djeca i odrasle osobe s invaliditetom, s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetanjama te djeca s teškoćama u razvoju.

Koje programe provodite u Centru i imate li poteškoća s financiranjem, imate li podršku lokalne zajednice?

- Djelatnost kojom se bavimo je pružanje socijalnih usluga koje podrazumijevaju usluge smještaja, boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, odgoja, osposobljavanja u posebnim uvjetima, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije, te organizirano provođenje slobodnog vremena korisnika. Sve usluge i programi koji se provode s ciljem podizanja kvalitete življenja osoba s invaliditetom o kojima svakodnevno skrbimo. Osim stručnih rehabilitacijskih postupaka koji se provode, posebna pažnja se pridaje i organizaciji slobodnog vremena korisnika (izleti, ljetovanja, gostovanja na različitim manifestacijama, sportskim susretima i drugo). Sve aktivnosti koje se provode koncipirane su tako da se pruži pomoć i podrška našim korisnicima s ciljem očuvanja već postojećih znanja, vještina i navika, ali i usvajanja novih, te očuvanje i povećanje neovisnosti. Nudi im se veliki broj aktivnosti u kojima sudjeluju prema svojim interesima i sposobnostima (dorada plastičnih proizvoda, izrada kartonskih kutija, izrada ukrasnih predmeta različitim likovnim tehnikama, zapošljavanje uz podršku i drugo).

Centar za rehabilitaciju Rijeka je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Financiranje se odvija i putem donacija kojima su često inicijatori roditelji korisnika, ali i tvrtke u lokalnoj zajednici i drugi. Kao primjer, navodimo donaciju tvrtke NOVA TV od 250.000 kuna kojom smo uredili senzorni park u podružnici Kraljevica gdje su smještena djeca . Također smo primili i donaciju tvrtke HEP kojom ćemo urediti informacijsku radionicu s novim računalima i nabaviti TV prijamnike za Podružnicu Pulac.

Dodatni izvor financiranja su prodaja raznih ukrasnih predmeta koje korisnici izrađuju tijekom radne terapije i prodaju na štandovima za Božić ili prilikom održavanja priredbi i ostalih događanja.

U kolikoj mjeri je pandemija usporila ili poremetila djelovanje Centra?

- Pandemija je svakako utjecala na djelovanje Centra, a prije svega na kvalitetu življenja naših korisnika jer, zbog pridržavanja propisanih mjera, ne možemo organizirati izlaske korisnika, priredbe, druženja, sudjelovanja na festivalima i sportskim manifestacijama na način i u obimu iz prethodnih godina.

Također i neki od trenutnih projekata su u svom razvoju usporeni. Nadamo se brzom završetku pandemije i povratku različitim sadržajima koji nas sve skupa vesele, a koji se trenutno ne provode.

Koje i kakve aktivnosti planirate u narednom periodu?

- U idućem razdoblju u planu je dovršenje nordijske staze u Podružnici Pulac u suradnji sa Klubom za športsku rekreaciju Gorovo - Opatija, koja će biti prva nordijska staza za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, kao i izletište za građane lokalne zajednice i Grada Rijeke.

Također, u suradnji s tvrtkom PC grupa iz Otočca, koja proizvodi svijeće, korisnici trenutno, kroz likovnu terapiju, oslikavaju etikete za ambalažu svijeća koje ćemo plasirati na tržište.

Što biste poručili osobama s invaliditetom?

- Moja poruka osobama s invaliditetom je da kroz različitu podršku i aktivno uključivanje u sve sfere života mogu postići puno i da je njihov doprinos društvu neprocjenjiv. Ponekad je teško, ali vrijedi svakog truda.

 

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti