Ante Raos: Tražit ćemo osnivanje Ministarstva za osobe s invaliditetom!

"Osobe s invaliditetom su zapuštene, prepuštene same sebi i osjećaju se kao otpad društva", kazao je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije

Iako su prije lokalnih izbora svi kandidati za gradonačelnika Splita potpisali Kodeks za osobe s invaliditetom, u četvrtak se pozivu na sastanak u prostorijama Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, osim Marijane Puljak, nije pojavio nitko od potpisnika Kodeksa.

- Do današnjeg dana se po pitanju Kodeksa nije napravilo ništa i od danas osobe s invaliditetom idu svojim putem. Oni koji nam žele pomoći ukloniti ograničenja su dobrodošli. Ekipa Marijane Puljak nas je i ranije kontaktirala i pitala što je s Kodeksom, ali nitko se drugi nije odazvao pozivu unatoč obećanjima. Bio sam i na sastanku s novim gradonačelnikom i njegovom zamjenicom kada je najavio da će imati savjetnika za osobe s invaliditetom, ali i od toga očito nema ništa. Osobe s invaliditetom su zapušteni, prepušteni sami sebi i osjećaju se kao otpad društva – kazao je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije.

Idući će tjedan, najavljuje, uputiti gradonačelniku i županu zahtjev za sastanak kako bi razgovarali o realizaciji točaka Kodeksa. S inicijativnim odborom Facebook grupe „Pomozimo djeci s invaliditetom za grad Split“ sastavili su platformu za realizaciju Kodeksa, a najavili su i da će zatražiti osnivanje Ministarstva za osobe s invaliditetom.

- Većina sredstava za provođenje Kodeksa može se namaknuti iz fondova EU, ali je problem što ne postoji tim ljudi koji će osmisliti projekte i prijaviti ih na natječaje. Ako budemo čekali još koju godinu, proći će nam vrijeme. Osobe s invaliditetom vide priliku za Hrvatsku u socijalnom turizmu. Do 2020. godine Hrvatska ima na raspolaganju milijardu i 442 milijuna eura, ali je problem što nemamo niti jedan projekt koji bi mogli prijaviti. Treba nam partnerstvo javnog, civilnog i poslovnog sektora, trebamo surađivati s drugim zemljama i učiti na njihovom iskustvu. Sve smo mi to složili, ali nas nitko ne sluša. Dioklecijanovu palaču, na primjer, mnoge osobe s invaliditetom ne mogu ni razgledati jer je puna barijera – tvrdi Raos.

Vesna Golemac, predsjednica Vijeća roditelja splitskog Centra za autizam, ističe kako su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju i dalje najugroženija populacija građana, obespravljena i zanemarena u svim segmentima društvenog života te najavljuje osnivanje nove nacionalne Mrežu s ciljem povezivanja i umrežavanja udruga, ustanova i organizacija.

- Prvi od ciljeva Mreže, uz inzistiranje na provođenju Kodeksa i predložene platforme, su i inzistiranje na osnivanju Ministarstva za osobe s invaliditetom, kao i uvođenje invalidske kvote na svim razinama, a na čemu inzistira i UN Konvencija potpisana od strane Sabora. Tražit ćemo izmjene zakona o pravu na roditelja njegovatelja i prava na invalidninu djece s teškoćama koji borave u ustanovi nekoliko minuta više od 4 sata – kazala je ona.

Ines Brajević/Dalmacijanews