Otvoren natječaj za godišnju nagradu ‘Nikola Tesla - Genij za budućnost’

Natječaj za godišnju nagradu ‘Nikola Tesla - Genij za budućnost’ svečano je otvoren u utorak 12. godinu zaredom, a nagrada će biti dodijeljena 10. srpnja u okviru manifestacije ‘Tesla&Friends’, kojom će se obilježiti Dan Nikole Tesle

Nikola Tesla sa žaruljom u ruci.

 

Natječaj je otvoren u tri kategorije: Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjen djeci i mladima, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma te projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije, priopćeno je iz Udruga ‘Nikola Tesla - Genij za budućnost’.

Svi zainteresirani prijaviti se mogu od 1. veljače do 1. ožujka.

Prvo testiranje iz kviza znanja održat će se 8. ožujka, a završno testiranje 6. travnja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Otvorenje natječaja bilo je popraćeno prigodnim programom u Tehničkom muzeju ‘Nikola Tesla’.

Okupljene su pozdravili Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja, dr. Anica Hursa Šajatović, o.d. dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, dr. Marijana Borić s Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU, Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske Komore-Komore Zagreb te Matija Žugec, tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Otvorenju natječaja prisustvovali su i Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, članovi Udruge Nikola Tesla Genij za budućnost i drugi štovatelji lika i djela Nikole Tesle.

Program je zaključen panel diskusijom na temu ‘Vozila na alternativni pogon kao temelj razvoja gospodarstva budućnosti s ciljem zaštite okoliša i smanjenje buke’ u kojoj su sudjelovali gospodarstvenici i sveučilišni profesori, profesorica Prve tehničke škole Tesla iz Zagreba Ružica Lončar, direktor tvrtke ICat d.o.o. iz Zagreba Tomislav Uroda te pomoćnik pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Ivan Ivanković.

Okupljeni su se složili kako su izumi i otkrića Nikole Tesle ključni za razvijanje novih tehnologija za očuvanje okoliša i postizanje napredaka u korištenju obnovljivih izvora energije u svim granama industrije.

Lončar je predstavila nagrađeni rad svojih učenika - auto na vodik, koji je nastao kao rezultat poticanja mladih inovatora tijekom školovanja. Napomenula je kako su mlađe generacije izrazito zainteresirane za alternativne oblike energije s obzirom na to da će živjeti u budućnosti kojoj je cilj zaštita okoliša.

Uroda je prezentirao svoju tvrtku u sklopu koje se razvijaju inovativni i ekološki prihvatljivi projekti u pomorskom sektoru, navodeći brodove na alternative pogon.

Kao predstavnik Grada Zagreba, Ivanković je definirao ciljeve Grada u vidu očuvanja okoliša i smanjenja emisije CO2, s posebnim naglaskom na javni prijevoz i mogućnosti inkorporiranja vozila na alternativni pogon.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti