KINO KINOTEKA Film 'Neobični životi' govori o djeci i tinejdžerima s autizmom od kojih su institucije digle ruke

Prikazan na zatvaranju prošlogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, novi film Oliviera Nakachea i Érica Toledana dirljiva je i humana priča inspirirana istinitim događajima

Dio plakata filma Neobični životi, na slici Vincent Cassel i Reda Kateb.

 

U kinu Kinoteka se danas, 13., i 19. veljače prikazuje drama, odnosno komedija 'Neobični životi' koja nam dolazi iz Francuske, a radnja filma je fokusirana na probleme modernog društva.

Bruno i Malik voditelji su dviju neprofitnih organizacija koje posljednjih dvadeset godina pomažu djeci i tinejdžerima s autizmom, od kojih su ostale institucije digle ruke.

Prikazan na zatvaranju prošlogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, novi film Oliviera Nakachea i Érica Toledana dirljiva je i humana priča inspirirana istinitim događajima, u kojoj je dinamičan svijet socijalnih radnika, volontera i profesionalaca u zdravstvu iskorišten kako bi se uputilo na šire probleme suvremenog društva. Kao i u njihovoj međunarodnoj uspješnici Nedodirljivi (2011), Nakache i Toledano svu svoju energiju usmjeravaju na ljubav prema čovječanstvu, na njihovo vjerovanje u život društva te pogotovo na humor kao prvu i posljednju crtu obrane međuljudskih odnosa.

Prenosimo i nekoliko kratkih recenzija.

'Ovo je jedan od onih važnih, emotivnih i dirljivih filmova i uvijek je lijepo vidjeti da postoje ljudi koji su spremni vlastite privatne živote žrtvovati i posvetiti sve svoje vrijeme, znanje i energiju onima kojima je to potrebno.' (gambee82.blogspot.com)

'Trebali biste ga pogledati jer je to predivan film koji ima tešku temu, a koristi je kako bi ispričao dirljivu i snažnu priču koja spretno spaja tragediju i komediju kao što malo koji filmski autor danas može.' (Hannah Brown/Jerusalem Post)

'Poseban film koji omogućuje pristup skrivenoj temi, a publiku dočekuje s gracioznošću i humorom.' (Fionnuala Halligan/Screen International)

'To je nesavršen film, ali teško se othrvati od suštinske dobrote kojom zrači.' (Tom Augustin/New Zealand Herald)

Glumci su Vincent Cassel, Reda Kateb, Bryan Mialoundama, Hélène Vincent, Alban Ivanov.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović