DOM MARINA DRŽIĆA Pokreće se projektna aktivnost 'Darujmo i sačuvajmo Držića - DAR(SA)'

Sve ljude dobre volje koji posjeduju građu na bilo koji način vezanu uz Marina Držića, a voljni su je darovati, organizator poziva da mu se jave, a svi predmeti će biti evidentirani s podacima o donatoru te obrađeni i pravilno uskladišteni

Dom Marina Držića

 

Dom Marina Držića iz Dubrovnika, Široka ulica 7, pokreće od 19. veljače do 31. ožujka 2021. novu projektnu aktivnost 'Darujmo i sačuvajmo Držića - DAR(SA)', s ciljem unapređenja komunikacije sa svojim korisnicima i obogaćivanja svog fundusa.

Sve ljude dobre volje koji posjeduju građu na bilo koji način vezanu uz Marina Držića, a voljni su je darovati, organizator poziva da mu se jave, a svi predmeti će biti evidentirani s podacima o donatoru te obrađeni i pravilno uskladišteni. Dom Marina Držića će na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama objavljivati pristigle donacije, a planirano je i da se dio prikupljenih predmeta prezentira kroz neku buduću izložbu.

- Gdje se duh Marina Držića najviše osjeća? U Dubrovniku, naravno. To je njegov rodni grad, tu je napisao i prvi put pred sugrađanima izveo svoja djela. Njegove antologijske riječi odjekuju i danas, ne samo kroz usta glumaca u kazalištu koje nosi njegovo ime i na Dubrovačkim ljetnim igrama, već i u svakodnevnom govoru stanovnika Dubrovnika. Naravno, tu je i naša ustanova, Dom Marina Držića koji teži postati znanstveno istraživački centar za proučavanje lika i djela najvećeg hrvatskog komediografa, mjesto svojevrsnog spomenika Marinu Držiću, te mjesto u kojem će se svaki posjetitelj vremenski vratiti u renesansu i osjetiti život tadašnjeg Dubrovnika. Marin Držić je jedan od temelja hrvatske kulture pa vjerujemo kako se u mnogim kućama čuvaju knjige, fotografije i plakati predstava, djela likovne i primijenjene umjetnosti, a možda i neki predmeti do sada nepoznati javnosti vezani uz njegov život i djelo - objavljeno je na internet stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Donirati možete:

- tiskana izdanja djela Marina Držića (na raznim jezicima);

- kazališnu građu: plakate, programske knjižice, fotografije, originalne kostime i rekvizite, snimke Držićevih predstava i slično;

- likovna i djela primijenjene umjetnosti inspirirana Marinom Držićem;

- predmete iz razdoblja renesanse ili njihove replike;

- znanstvene i stručne radove koji se bave Marinom Držićem;

- novinske članke, feljtone, kritike, intervjue i slično, vezane uz Marina Držića;

- ostalu građu koja ima veze s Marinom Držićem (digitalne preslike, dijapozitivi, snimke, suveniri, razglednice i slično).

- Pretražite vaše škafetine, kredence i šufite te nam se javite putem društvenih mreža Doma Marina Držića, na našu email adresu ured@muzej-marindrzic.eu, ili na broj telefona 020/204-482 - poručuje organizator.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti