MOJA PRIČA Renata Žukina, predsjednica udruge 'Korak dalje' Daruvar

Kao majka djeteta s teškoćama i predsjednica udruge u našem društvu vidim pomake na bolje koji se odnose općenito na osobe s invaliditetom, ali svi skupa moramo raditi na tome da naša djeca budu ravnopravni članovi našeg društva, poručila je Renata Žukina

Renata Žukina i sin Luka.

 

Renata Žukina predsjednica je udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji 'Korak dalje' Daruvar. U udrugu se učlanila prije 13-ak godina kao majka djeteta s teškoćama u razvoju kako bi postali korisnici usluga koje udruga pruža. S vremenom i aktivnim angažiranjem u djelovanju udruge postala je tajnica udruge, a prije četiri godine izabrana je za predsjednicu nakon što je dotadašnja predsjednica zbog bolesti svoj mandat dala na raspolaganje.

- Udruga je osnovana 2001. godine s osnovnim ciljem pružanja podrške i poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju, odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Okuplja oko 70 članova kojima od samoga početka svoga djelovanja omogućuje sudjelovanje u raznim stručnim, kreativnim i društvenim programima putem kojih strpljivo i predano putuje prema ostvarenju svoje vizije; društva jednakih mogućnosti, senzibiliziranog za osobe s teškoćama u kojem one ostvaruju svoja prava, razvijaju svoje potencijale i žive kao ravnopravni i prepoznatljivi članovi svoje zajednice. Misija udruge uključuje jačanje izvaninstitucionalnih oblika pomoći i podrške te zagovaranje modela ravnopravnosti i dostojanstva za djecu s razvojnim teškoćama i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, organiziranjem i provođenjem različitih programa i aktivnosti, kao i jačanje inicijativa koje unaprjeđuju kvalitetu života njezinih članova, odnosno korisnika.

Istaknula bih trogodišnji program poludnevnog boravka namijenjen osobama s intelektualnim teškoćama pružanjem raznovrsnih rehabilitacijskih, terapijskih i društvenih sadržaja te partnerstvo na europskom projektu 'Socijalno uključivanje odraslih osoba s intelektualnim teškoćama kroz njihov aktivni doprinos društvu' koji odgovara na potrebe članova obitelji za podrškom u obiteljskom domu i izvan njega te na potrebu za predahom od kontinuirane skrbi za člana s teškoćama.

Za naše mlađe članove, djecu s teškoćama u razvoju, provodimo projekt 'Korakovci na usluzi' čiji je cilj socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u zajednicu kroz aktivnost  psihosocijalne podrške, logo terapije, fizikalne terapije i terapijskog jahanja.

Uz individualnu psihosocijalnu podršku koju pružamo našim članovima, istaknula bih aktivno sudjelovanje roditelja djece s teškoćama u razvoju na grupama podrške koje nam vodi psihologinja. Naša grupa broji desetak nas 'mama iz udruge' i zahvaljujući našim grupama međusobno smo se povezale, razmjenjujemo životne uspjehe i padove i jedna drugoj smo podrška, kako na samim radionicama koje provodimo na grupama podrške, tako i u ostalim životnim situacijama - kaže Renata.

Renata Žukina i zaposlenici udruge.Također, ovim projektom pružaju podršku braći i sestrama svojih članova na način da sudjeluju na zajedničkim radionicama u prostoru igraonice do koje inače samo doprate svoju seku ili bracu. Kroz navedene radionice potiču unapređenje komunikacijskih i socijalizacijskih sposobnosti i povećanje kvalitete obiteljskog života.

- Najveći izazov za mene kao predsjednicu je kako osigurati kontinuitet aktivnosti i usluga koje pružamo putem projekata. Naime, svaki projekt ima svoj početak i kraj te sa završetkom projekta prestaje provođenje projektne aktivnosti što ujedno ne znači da prestaju i potrebe naših članova. Podrška i rehabilitacija moraju biti kontinuirane, a za većinu naših članova i trajna, što nažalost nije moguće ako se pruža prijavljivanjem projekata na natječaje te smo na koncu ovisni o tome hoće li i kada natječaj biti raspisan te hoće li nam i kada projekt uopće proći - kaže i ova predsjednica, a Ista priče je, kaže, i sa zapošljavanjem stručnjaka koji također ovise o projektima te su svjedoci da u današnje vrijeme nemali broj osoba zaposlenih u organizacijama civilnog društva svoju egzistenciju osigurava zapošljavanjem kod sigurnijih poslodavaca.

- Kako u cijeloj našoj zemlji, tako i kod nas, još uvijek postoje poteškoće u procesu uključivanju djece s teškoćama i osoba s intelektualnim teškoćama u redovan život lokalne zajednice (uključivanje u vrtiće i škole i mogućnosti zapošljavanja). Još uvijek nemamo dobar model za asistente u nastavi kao i za asistente u vrtiću. Ta otegotna okolnost prati mene još od vrtićkih dana moga djeteta, a ove godine moje dijete je maturant. Što znači da smo sve te godine svakog rujna bili u neizvjesnosti kako i kada počinjemo s nastavom jer smo i ovdje ovisili o projektima i natječajima.

Naša lokalna zajednica u ovakvim temama izlazi u susret koliko god je to moguće na lokalnoj razini, ali to su teme koje se moraju što hitnije riješiti na nacionalnom nivou i da se posao asistenta u školama i vrtićima sustavno uredi - istaknula je Žukina.

Renata ŽukinaDjelovanje ove udruge prepoznato je od strane lokalne zajednice i podrška im je u svim oblicima, i logističkim i financijskim, a udruga će se i dalje nastaviti truditi napredovati u djelovanju i ne sumnjamo da će i podrška srazmjerno rasti.

- Tijekom korona krize suočili smo se sa stopiranjem u donošenju odluka o financiranju određenih projekata, kao i s povlačenjem određenih objavljenih natječaja. Kako su udruge kao neprofitne organizacije civilnog društva izostavljene iz mjera koje su se odnosile na potporu u prevladavanju posljedica uzrokovane pandemijom covid-19, tijekom navedenog perioda podršku i pomoć da 'preživimo' kritične mjesece pružio nam je Grad Daruvar.

Tijekom korona perioda naše projektne aktivnosti skoro pa u potpunosti provodimo pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera. One aktivnosti koje ne možemo provoditi uživo provodimo online, a našim korisnicima programa poludnevnog boravka najviše nedostaje druženje s volonterima. Uvjereni smo da i mi nedostajemo našim volonterima i jedva čekamo da se ponovo družimo na nekoj kavi - osvrnula se Renata na pandemiju.

U narednom periodu plan im je nastaviti s pružanjem podrške i poboljšanjem kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama kao i njihovim obiteljima, pružajući socijalne usluge apliciranjem na natječaje i provodeći projekte te svakako namjeravaju sve navedeno provoditi kontinuirano. Također, kao nastavak programa poludnevnog boravka želja je predsjednice nadograđivati ga i jednog dana doći do stambenih zajednica.

- Kao majka djeteta s teškoćama i predsjednica udruge u našem društvu vidim pomake na bolje koji se odnose općenito na osobe s invaliditetom, ali svi skupa moramo raditi na tome da naša djeca budu ravnopravni članovi našeg društva i da im se pruži prilika da žive život punim plućima - poručila je Renata Žukina za kraj.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti