ŠIBENIK Slijepe i slabovide osobe će digitalnim prstenom moći osjetiti i čuti sve o katedrali sv. Jakova

Cilj projekta je prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida, a prilagodba sadržaja bi značila da osobe oštećena vida imaju mogućnost 'očitavanja' katedrale uz pomoć tehnologije - 'Tooteko prstena' na ruci i aplikacije na mobilnom telefonu

Posjetitelji taktilko razgledavaju izložbu.

 

Posjetitelji taktilko razgledavaju izložbu.U subotu 20. veljače u Interpretacijskom centru Civitas Sacra predstavljen je projekt 'Unesco4all'. Cilj projekta je prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida, a prilagodba sadržaja bi značila da osobe oštećena vida imaju mogućnost 'očitavanja' katedrale uz pomoć tehnologije - 'Tooteko prstena' na ruci i aplikacije na mobilnom telefonu. Riječ je o velikom europskom pilot projektu koji je postavljen u četiri objekta - pored interpretacijskog centra Svetog Jakova, još u Alhambri u Granadi, Aquilei u Italiji, te Svetom Ivanu u Rili u Bugarskoj.

'Tooteko prsten' je izum visoke tehnologije koji prepoznaje i čita podatke, verbalne opise s površina odabranih spomenika čije su replike izrađene uz pomoć 3D printera.

Posjetitelji taktilko razgledavaju izložbu.U sklopu projekta, jučer su predstavljene replike odabranih dijelova šibenske katedrale sv. Jakova, predviđene za taktilni doživljaj slijepih i slabovidnih osoba. Grupa slijepih i slabovidnih osoba iz Udruge slijepih ŠKŽ posjetila je i taktilno razgledala izložbu, a nakon toga i dio stalnog postava Interpretacijskog centra.

Partner na ovom projektu je Tiflološki muzej  u Zagrebu, jedan od rijetkih muzeja u Europi koji se bavi problemima osoba s invaliditetom, posebno slabovidnih.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti