NAVIJAMO ZA DALIBORA MATANIĆA Pet hrvatskih naslova na filmskom festivalu u Sofiji

Tu je i bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar, ‘Quo vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić, koji je, uz mnoštvo drugih priznanja, dobio i dvije nominacije za nagradu BAFTA

Dalibor Matanić

 

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, čiji se prvi dio odvija u hibridnom izdanju od 11. do 31. ožujka, a drugi u drugoj polovici ove godine, sudjeluje i pet hrvatskih filmova.

Dugometražni igrani film ‘Zora’ Dalibora Matanića prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa za filmove iz regije (Balkan Competition).

U drugom dijelu svoje filmske ‘Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak) Matanić se bavi suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Film je svjetsku premijeru imao u studenom 2020. godine, u natjecateljskom programu Filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinnu.

U istoj sekciji prikazuje se još dvanaest filmova, među kojima je i film ‘Velika slova’ Radua Judea, dugometražni igrani prethodnik njegovog filma 'Baksuzno bubanje ili bezumni pornić', kojemu je koproducent zagrebačka Kinorama i koji je nedavno ovjenčan prestižnim Zlatnim medvjedom na Berlinaleu.

Tu je i bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar, ‘Quo vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić, koji je, uz mnoštvo drugih priznanja, dobio i dvije nominacije za nagradu BAFTA (najbolja režija i najbolji film izvan engleskog govornog područja). 

Prikazat će se i četiri hrvatska kratkometražna naslova, u programu ‘Hrvatski kratki’ - ‘Angina pectoris’ Filipa Mojzeša, ‘Stanar’ Borne Zidarića, ‘Sparina’ Petra Vukičevića i ‘Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem’ Sanje Milardović. 

Svi su bili prikazani u programu Kockice prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a u Sofiji se prikazuju zahvaljujući suradnji dvaju festivala.

Na festivalu se online održava i 18. izdanje koprodukcijskog sajma Sofia Meetings, u sklopu kojeg je i četvrti modul (pitching i packaging projekta) edukativnog programa First Films First Goethe Instituta, na kojem sudjeluje hrvatski projekt dugometražnog igranog filma ‘Noćni valovi’ redatelja i scenarista Filipa Herakovića. 

Na ovogodišnjem, 25. izdanju festivala u Sofiji će se prikazati više od 150 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmove te dvadesetak kratkometražnih.

Hina

 

Povezane vijesti