MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI Premijer Plenković obišao izložbu 'Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj'

Premijer Plenković je podsjetio da je hrvatska Vlada u okolnostima pandemije namjerno držala otvorenima kulturne institucije, što smatraju da je dobro i da je pridonijelo broju posjeta, a u konačnici i financijskom poslovanju samog muzeja

Andrej Plenković

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u subotu izložbu 'Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj' u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

- Izložba o povijesti hrvatskog stripa koja je bila postavljena ovdje već tri mjeseca zaista je krasna prigoda da vidimo kako je veliki brojautora pridonio razvoju stripa u Hrvatskoj i koliko je to dio hrvatskog identiteta i kulture - rekao je Plenković o izložbi koju je posjetio u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

- Mnogi od njih ne samo da su imali zavidne radove na hrvatskoj razini, nego i svjetski odjek i međununarodnu dimenziju svojih karijera, prema tome, od malih nogu kada krenemo čitati stripove do kasnije zaista je krasna pregled - ustvrdio je, dodavši da je siguran da su brojni Zagrepčani i gosti muzeja se uvjerili u našu tradiciju hrvatskoga stripa.

Premijer Plenković je podsjetio da je hrvatska Vlada u okolnostima pandemije namjerno držala otvorenima kulturne institucije, što smatraju da je dobro i da je pridonijelo broju posjeta, a u konačnici i financijskom poslovanju samog muzeja.

- Na taj način smo dali doprinos što normalnijem životu, unatoč okolnostima koje su u drugim zemljama bitno drugačije, jer gotovo svugdje u Europi muzeji i druge kulturne institucije su bile ili su još uvijek u potpunosti zatvorene - dodao je.

Referirajući se na izložbu 'Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj', Plenković je također rekao da je čitao i stripove, bio je veliki kolekcionar Alana Forda, imao je sve brojeve od 1 do 313, gotovo sve.

- Kupovao bih ih na Kvatriću gdje su se kupovali stari stripovi, on mi je bio daleko najdraži, a čitao i druge, od Stripoteke do brojnih drugih koji bili aktualni, a kao mali i dio ovih s izložbe naših autora kroz Modru Lastu, Smib, Radost, sve gdje smo se prilagođavali da je strip dio naše kulture - naglasio je.

Na pitanje novinara prepoznaje li se u nekom strip junaku, odgovorio je potvrdno - 'u čudu njih, gotovo u svakom drugom'.

Izložba u MSU, otvorena do 14. ožujka, sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima.

U koncepciji Irene Jukić Pranjić, Ivane Kancir i Jasne Jakšić, prati se promjena percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture.

Predstavljeni su radovi pedesetak autora u devet tematskih cjelina - Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa.

Izložba ne promatra strip samo kao vizualnu, već i kao društvenu činjenicu, ponajprije u kontekstu nekomercijalnog, autorskog stripa.

Hina

 

Povezane vijesti