VIŠE NIJE NA CRNOJ LISTI Program posvećen kultnoj glumici Miri Furlan u kinu Tuškanac

Mira Furlan bila je istinska zvijezda hrvatskog i jugoslavenskog glumišta, a u hrvatskom filmu najčešće je glumila ljubavnice, ističe se u najavi Tuškanca

Mira Furlan

 

Zagrebačko kino Tuškanac organizira od 26. do 29. ožujka program posvećen nedavno preminuloj glumici Miri Furlan, s osam filmova u kojima je ostvarila zapažene uloge.

Uoči projekcije prvog filma iz programa 'U raljama života' Rajka Grlića (1984), na programu u petak, 26. ožujka u 19 sati, uvodnu riječ o istaknutoj glumici i njezinim filmovima održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

- Mira Furlan bila je istinska zvijezda hrvatskog i jugoslavenskog glumišta, a u hrvatskom filmu najčešće je glumila ljubavnice - ističe se u najavi Tuškanca.

Kako se dodaje, posjetitelji će je, kao strastvenu i odlučnu ljubavnicu, moći vidjeti u popularnim filmovima napravljenim prema književnim klasicima 'Kiklop' (1982) Antuna Vrdoljaka, 'U raljama života' i 'Horvatov izbor' (1985) Eduarda Galića, a kao skromnu i povučenu ljubavnicu u Grlićevom 'Za sreću je potrebno troje' (1985).

U crnogorskom filmu, kojega prati status kultnog ostvarenja, 'Lepota poroka' (1986) Živka Nikolića glumi seljanku koja doživljava seksualno oslobađanje.

Prikazat će se i dva srpska filma, 'Braća po materi' (1988) Zdravka Šotre i 'Za sada bez dobrog naslova' (1988) Srđana Karanovića, u kojima Furlan glumi žrtvu etničko-ideoloških sukoba koji najavljuju jugoslavenske ratove, a na neki način i njezinu osobnu traumu iz devedesetih, kada je zbog javnih pritisaka morala napustiti ove prostore.

Filmsku i kazališnu karijeru je nastavila u SAD-u, a u nekoliko se navrata vratila u post-jugoslavensku kinematografiju i iz tog razdoblja program donosi najuspjeliji takav film, 'Turneju' Gorana Markovića iz 2008.

Ulaz na filmove 'U raljama života', 'Kiklop', 'Horvatov izbor' i 'Za sreću je potrebno troje' je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom.

Hina