KAMP FRIKOVA Film 'Crip Camp' posvećen osobama s invaliditetom nominiran za Oscara

Zašto Crip Camp zaslužuje Oscara? Prema mišljenju novinara In Portala, ovaj dokumentarac nije tek priča o životu s invaliditetom, on je svjedočanstvo o nadmoći duha spram ograničenosti tijela

Film Crip Camp

 

Dokumentarni film ‘Crip Camp: A Disability Revolution’ koji prati život tinejdžera s invaliditetom i poznatih aktivista za prava populacije osoba s invaliditetom nominiran je za Oscara!

Premijerno prikazan na prestižnom Sundance Film Festivalu u siječnju prošle godine, dokumentarac je osvojio nagradu publike, a kada se počeo emitirati na Netflixu pobrao je sjajne kritike. S ‘palcem gore’ jednoglasno su ga ocijenile i osobe s invaliditetom i filmski kritičari.

Radnja filma smještena je u 1971. godinu. U kampu Jened, na planini Catskill, boravili su tinejdžeri s različitim oblicima invaliditeta i, kako svjedoče, proživjeli najljepše iskustvo svog života.

- Kamp Jened za nas nije bilo neko uobičajeno mjesto, za nas tinejdžere bila je to utopija. Kad smo došli u kamp izgledalo je kao da je vanjski svijet iznenada nestao - govori Jim Lebrecht, kojeg od rođenja prati dijagnoza spina bifida (rascjep kralježnice).

Judy Heumann, koja se od ranog djetinjstva bori s dječjom paralizom, plače od smijeha kada vidi snimke sebe kada je imala 21 godinu. Bilo je to drugo vrijeme, kada se na invaliditet gledalo podozrivo i s predrasudama. Danas je Judy, kako bi se reklo, ostvarena žena, ima obitelj i mirovinu nakon uspješne poslovne karijere.

No zašto su autori dokumentarca film nazvali Crip Camp, prevedeno kamp kriplova? Gorespomenuti Lebrecht, jedan od onih koji su stvarali dokumentarac, ima vrlo jednostavno tumačenje: autori su, naime, imali ambiciju prikazati invaliditet kao uobičajeno ljudsko stanje, koje se svakome može dogoditi, pa je u skladu s time dobro s invaliditetom napraviti i neku zafrkanciju.

- Zapravo nismo željeli napraviti neki prosječan film o invaliditetu, neku tragičnu ili tužnu priču, namjera nam je bila prikazati priču o nama koja će biti 'na rubu incidenta' - rekao je Lebrecht, jedan od autora i idejnih začetnika Crip Campa.

Zašto Crip Camp zaslužuje Oscara? Prema mišljenju novinara In Portala, ovaj dokumentarac nije tek priča o životu s invaliditetom, on je svjedočanstvo o nadmoći duha spram ograničenosti tijela. I zato od naše redakcije ‘palac gore’ i zdušno navijanje za Oscara!

Mladen Kristić