ZAGREB Velike pisanice za Zoološki vrt oslikavaju vatrogasci, umjetnici i kreativci

Umjetnice iz UIR Zagreba dobile su ove godine čast oslikati jedno veliko uskršnje jaje u okviru manifestacije Festival proljeća u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Pisanica UIR Zagreba.
Pisanica UIR Zagreba

 

- Naše volonterke i članice Ljiljana Smontara, Nada Katanec, Goga Šore i Ivka Makjanić ukrasile su jaje maksimirskim pejzažem te malom crvenom pandom. Oslikana jaja možete uživo pogledati u Edukacijskom centru Zoološkog vrta Zagreb - stoji u postu UIR Zagreba na Facebooku.

Uz njih tu čast dobili su i zagrebački vatrogasci, ostali umjetnici i kreativci, koji su oslikali deset velikih pisanica za Zoološki vrt grada Zagreba, koje će krasiti Vrt tijekom Festivala proljeća u Divljem srcu grada.

- Drago nam je što Zoološki vrt ponovo postaje izložbeni prostor na otvorenom. Uz renomirane umjetnike i kreativce ovaj put kist u ruke uzimaju i neki koji su do sada skrivali svoj slikarski talent. Velike pisanice bit će izložene na Edukacijskom trgu. Kako bi posjetiteljima posjet Divljem srcu grada u nadolazećem razdoblju ostao u što ljepšem sjećanju, vikendom ih očekuju i poučno-zabavni program te prigodno dekorirane točke za poticanje dobrog raspoloženja i fotografiranje - rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, a što je objavljeno na web stranici zooa.

Čast za oslikavanje pisanica ove godine dobili su Boris Bare, Tena Grgić Artena, Tomislava Juroš, Antonija Juroš Vidmar, studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, učenici Privatne umjetničke gimnazije, polaznici Centra za likovni odgoj Grada Zagreba te članovi Likovne udruge Ama Artem, Likovne sekcije Artističke unije Hrvatske te Udruge invalida rada Zagreba.

- Nas je jaje asociralo na babuške, pa smo stvorili motiv posvećen kumicama kod kojih na 'placu' kupujemo svježe voće i povrće te domaće proizvode. Kumicama smo zahvalni za sve što donose na naš stol za Uskrs, ali i ostale dane u godini. Užitak je bio zajednički oslikavati pisanicu jer najčešće radimo samostalno, a ovaj smo put rad stvarale nas četiri - rekla je, studentica ALU-a Helena Bosnić, koja pisanicu potpisuje s kolegicama s Akademije Laurom Sajko, Teom Švarić i Nikolinom Žabčić.

Oslikavanje pisanica u zoou.Kreativan zadatak s veseljem su prihvatili i vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, koji su veliko jaje od stiropora ponijeli u Vatrogasnu postaju Centar kako bi se u oslikavanje uključilo što više vatrogasaca.

- Sa Zoološkim vrtom i Skloništem za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu veže nas dugogodišnja uspješna suradnja pa smo se rado odazvali i ovom zadatku. Što ćemo slikati na jajetu, za sada će ostati tajna, a koliki umjetnički potencijal kriju zagrebački vatrogasci, razotkrit ćemo za nekoliko dana - najavio je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Djelatnici Spomengaja izradili su uskrsne dekoracije koje će biti raspoređene po Zoološkom vrtu.

Subotom i nedjeljom od 20. ožujka do 11. travnja posjetitelji će se moći uključiti u obilaske Vrta, tijekom kojih će edukatori govoriti o ornitologiji te mladuncima u životinjskom svijetu. U obilaske će se kretati na svaki puni sat između 11 i 15 sati. Najmlađe posjetitelje razveselit će zabavne igre Gladan kao… zec!, Kakav otac, takav sin, Kukavica, Svi u jato, Žablji život i Vrijedna pčelica. Zagrebački obrtnici svoje će radove predstavljati na Zebrinu trgu.

Na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno će se održati događaj 'Zekanje u ZOO vrtu'.

Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti