MINISTRICA OBULJEN KORŽINEK Prosvjedi protiv uprave HNK u Zagrebu neprimjeren su pritisak

Kako sindikalisti ističu u pozivu, prosvjedom izražavaju nadu da će promijeniti stavove nadležnih 'i još jednom ukazati, još snažnije nego dosad, na sve propuste koji su doveli do toga je HNK u Zagrebu postao primjerom urušene organizacije kojom vlada kršenje zakona, rasipanje novca poreznih obveznika i duboka devalvacija profesionalnosti'

Nina Obuljen Koržinek

 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u srijedu najavljeni prosvjed protiv uprave Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neprimjerenim pritiskom te naglasila odgovornost zaposlenika javnih ustanova u kulturi u teškim okolnostima za kulturni sektor.

- Svatko ima pravo na prosvjed, no u ovom trenutku ga smatram neprimjerenim pritiskom jer je Povjerenstvo koje sam imenovala zbog sagledavanja cjelokupne situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upravo obavilo razgovore s upravom i zaposlenicima HNK te očekujem njihov izvještaj sljedeći tjedan - rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu kulture i medija.

Njezino će ministarstvo potom izvijestiti i o rezultatima upravnog nadzora i ostalim podacima koji su prikupljeni, kako o postupanjima uprave, tako i o postupanjima zaposlenika tijekom proteklog razdoblja, istaknula je.

Sindikalni povjerenici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi - podružnice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, pozvali su na održavanje prosvjeda zaposlenika HNK-a Zagreb s novim zahtjevom za smjenu Uprave, koji će se pod parolom 'V.D., a ne D.V.!' održati na Trgu Republike Hrvatske ispred glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište u petak 26. ožujka, s početkom u 13:30 sati.

Kako ističu u pozivu, prosvjedom izražavaju nadu da će promijeniti stavove nadležnih 'i još jednom ukazati, još snažnije nego dosad, na sve propuste koji su doveli do toga je HNK u Zagrebu postao primjerom urušene organizacije kojom vlada kršenje zakona, rasipanje novca poreznih obveznika i duboka devalvacija profesionalnosti'.

Ministrica je upozorila kako se cijeli kulturni sektor nalazi u vrlo teškoj situaciji s ograničenom mogućnošću rada.

- U takvim okolnostima, očekujem potrebnu razinu odgovornosti posebno zaposlenika javnih kulturnih institucija koji, za razliku od samostalnih umjetnika, imaju sigurne prihode - kazala je.

Ističe kako ne može prihvatiti da se ultimativno traži smjena uprave, jer je to tema o kojoj odlučuju osnivači temeljem uvida u rezultate rada.

- U rujnu će biti raspisan natječaj za intendanta HNK i na taj natječaj može se prijaviti svaki kandidat koji smatra da ima viziju i program kakav je potreban središnjem nacionalnom kazalištu - rekla je Obuljen Koržinek.

Što se tiče teza o nesposobnosti uprave koja se navodi u najavi prosvjeda, ministrica napominje kako su financijski rezultati ove uprave bolji od rezultata dosadašnjih uprava, te kazalište ostvaruje sve ugovorom propisane zadaće, a do početka pandemije stalno je rastao broj publike.

- Ponovit ću ono što sam više puta iznijela u javnosti, a to je da se problemi HNK trebaju rješavati unutar kazališta i u dijalogu s osnivačima, a ne kroz prosvjede i medijske istupe - naglasila je ministrica.

Smatra kako je činjenica da mnogi problemi proizlaze iz odredbi važećeg Zakona o kazalištima, te nedostatnosti prostora za rad svih triju ansambala HNK.

- Kao što sam najavila, pristupit ćemo obnovi kompleksa u Adžijinoj ulici, o čemu smo upravo jučer razgovarali s predstavnicima grada, gdje će se omogućiti izgradnja dodatne scene. Intenzivno radimo i na Nacrtu zakona o kazalištima koji je u finalnoj fazi izrade i brzo će biti upućen u javnu raspravu - zaključila je Obuljen Koržinek.

 

Hina

 

Povezane vijesti