GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI Otvorena Monografska izložba istaknutog karlovačkog umjetnika Daniela Butale

Tehnikom tuša crta nadrealistične motive iz životinjskog svijeta, a 80-ih i 90-ih okosnicu njegovog rada čine sakralne teme

Izložba Daniela Butala

 

U Galeriji Klovićevi dvori, na Jezuitskom trgu u Zagrebu, Jelena Pavičić Vukičević, koja obnaša dužnost zagrebačke gradonačelnice, prošli je tjedan otvorila Monografsku izložbu istaknutog karlovačkog umjetnika i likovnog pedagoga Daniela Butale.

Kako je objavljeno na stranici Grada Zagreba, ovom izložbom prisjećamo se Daniela Butale, koji je inaugurirao svoju autorsku osobnost samostalnom izložbom 1972. godine te je nastavio razvijati kroz minula desetljeća na više od 100 samostalnih i skupnih izložbi na kojima je prepoznato i apostrofirano njegovo iznimno umijeće.

- Osim crteža kojima se Butala etablirao kao jedan od najistaknutijih crtača na suvremenoj likovnoj sceni, na ovoj Monografskoj izložbi imamo priliku sagledati njegovo stvaralaštvo i u drugim medijima kojima je autor popratio te obogatio svoj dobro znani tematski sadržaj - kazala je obnašateljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika Pavičić Vukičević, čestitavši organizatorima, ravnatelju Galerije Klovićevi dvori Antoniju Picukariću, kustosici izložbe Jasmini Bavoljak i autoru likovnog postava Milanu Bešliću, uz zahvalu koju je uputila gradonačelniku Grada Karlovca Damiru Mandiću i Gradskom muzeju Karlovac na suradnji u ovom programu.

Naposljetku je pojašnjeno da je Butala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 1967. u klasi profesora Ive Šebalja.

Ujedno, u Karlovcu je podučavao likovnu kulturu u školama, jedan je od najzaslužnijih za pokretanje Zimske likovne kolonije, a od 90-ih nastupa i kao ravnatelj Gradskog muzeja Karlovac.

Tehnikom tuša crta nadrealistične motive iz životinjskog svijeta, a 80-ih i 90-ih okosnicu njegovog rada čine sakralne teme.

Autorov opus, od 70-ih pa sve do njegove smrti 2017. godine, bit će otvoren za javnost do 2. svibnja 2021. godine.

 

Izvor: Grad Zagreb

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti